Лавров: Започва следващата и най-важна фаза на войната в Украйна

На 55-ия ден от войната между Русия и Украйна продължават да се случват критични събития. Украинският лидер Зеленски обяви, че Русия е започнала нова фаза на войната си - в Донбас. Външният министър Сергей Лавров от своя страна заяви: "Започва следващата фаза на специалната операция в Украйна и тя ще бъде най-важната".

Руският външен министър направи важни изявления пред „Индия Тудей“ относно ситуацията в Украйна.

Русия започва нов етап от операцията в Украйна и възнамерява да освободи изцяло териториите на Донецката и Луганската народни републики, заяви Лавров. Той увери, че Москва не обмисля използването на ядрени оръжия в Украйна, както по-рано заяви украинският президент Володимир Зеленски, и не планира да сменя правителството в Киев. На самия Зеленски, според министъра, е трудно да се вярва - той постоянно променя гледната си точка и изявленията му зависят от това "какво пие или пуши".

Защитавайки тезата, че при „военните операции“ на Русия в Украйна са били атакувани само украински военни обекти и не са били засегнати граждански пунктове, Лавров заяви: "Украинската армия увеличи атаките си срещу републиките (Луганск - Донецк), като наруши режима на прекратяване на огъня. Нямаше друг избор, освен да признаем тези републики и да отговорим на техните искания. Владимир Путин покани Съединените щати и НАТО да седнат на масата за преговори и да обсъдят по-нататъшното разширяване на НАТО на Изток с правни гаранции за сигурност, но те отказаха. Мога още веднъж да ви уверя, че в съответствие с интересите на цивилното население и международните права на човека, руската армия се насочи към военната инфраструктура на Украйна.

Лавров също така заяви, че Русия няма да използва ядрени оръжия по време на операцията и продължава битката с конвенционални оръжия.

Китай, Индия, Египет и Турция могат да решават сами

Заявявайки, че Китай, Индия и Турция, с които Русия има близки отношения, са подложени на постоянен натиск от страна на САЩ, Лавров заяви: "Когато САЩ казват на Индия, Китай, Египет и Турция, т.е. на страните със собствени хилядолетни цивилизации, какво да правят, ми се струва, че тези страни са справедливи в отношението си. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че все още не са взели решение дали САЩ ще наложат санкции на Индия заради закупуването на С-400. Така че те все още не са решили какво е правилно за Индия", каза той.

Засягайки добрите отношения между Русия и Индия, Лавров заяви, че те са подкрепяли търговията на страните в собствените им валути по този път и каза: "Дълго време подкрепяхме използването на националните ни валути при взаимните разплащания между двете страни. Както нашата, така и индийската имат свои собствени финансови системи. Сега използваме тези системи по-често."

Какво казва Зеленски зависи от това какво пие и пуши

Във връзка с твърденията в интервюто си, че украинският президент Володимир Зеленски е споделял снимки, докато е бил в нетрезво състояние, Лавров заяви: "Зеленски казва много неща. Те варират в зависимост от това какво пие и пуши. Не мога да тълкувам сериозно това, което казва Зеленски, тъй като той постоянно променя гледната си точка в диаметрално противоположни посоки. Накрая той каза, че Русия планира да използва ядрени оръжия срещу Украйна“.

Защитавайки тезата, че до тази ситуация се е стигнало поради липсата на сътрудничество от страна на Зеленски, Лавров заяви: "Ако Зеленски беше сътрудничил и се беше стремял да изпълни споразуменията от Минск, кризата отдавна щеше да бъде разрешена. Западът предаде Зеленски. Те го използваха срещу Русия. "Направиха всичко, за да засилят желанието си да игнорират предложенията", каза той.

Като добави, че Русия няма за цел да променя режима в Украйна, Лавров заяви: "Както многократно сме казвали, нямаме за цел да променяме режима в Украйна. Искаме украинците да изберат как искат да живеят. Искаме хората да имат свободата да избират", каза той.

Следващ етап на войната в Украйна

Съобщавайки най-новата информация за военните действия в Украйна, Лавров заяви: "Операцията в Източна Украйна има за цел пълното освобождаване на Донецката и Луганската република, както беше обявено от самото начало. Тази операция ще продължи. Започва следващата фаза на операцията и тя ще бъде най-важната".

Лавров заяви, че след напрежението между Русия и западните държави Русия изпитва недоверие към западните държави: "Сега сме сигурни. Не можем да се доверим на западните си колеги в нито една стратегически важна област, независимо дали става дума за продоволствената сигурност, която постигнахме след 2014 г., или за отбранителната промишленост." /БГНЕС