Лазар Радков: До края на годината ще дарим две неонатални линейки

Съвсем скоро ще дарим втората, а до края на годината ще дарим и третата детска неонатална линейка. Това заяви в интервю за БГНЕС Лазар Радков, основател на благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“.

През първите две години от създаването на кампанията, благодарение на събраните капачки, бяха дарени 22 кувьоза на 22 болници в страната, като те са спасили живота на повече от 1000 бебета. През 2020 г. на 14 болници бяха дарени 40 медицински апарата, които също са помогнали на стотици деца. Още на следващата, 2021 г., „Капачки за бъдеще“ дари първата детска неонатална линейка.

Кампаниите се провеждат в около 30 от градовете в цялата страна, като освен капачки от една година се събират и метални кенчета. „Този път продължаваме с кенчетата. Щом сме започнали, няма отказване“, категоричен е Радков.

През пролетната кампания тази година започна и пробно събиране на пластмасови бутилки в столицата. „Като цяло добре се получи, не бяха кой знае колко големи количествата, но ще продължим, защото искаме да стимулираме хората да събират разделно и да им покажем всъщност, че отпадъците могат лесно да се събират и могат да помагат“, каза той.

За да участват в кампанията хората могат да събират пластмасови капачки от сокове, вода, мляко, газирани напитки и т.н. „Въпреки, че препоръчваме на хората, разбира се, всички тези неща, които са богати на захар и на всякакви оцветители, да ги консумират в минимални количества“, заяви основателят на „Капачки за бъдеще“. Най-често срещани са алуминиевите кенчета от бира и газирани напитки, посочи Радков.

Относно пластмасовите бутилки той обясни, че с номер 1 най-често срещани са тези от вода, както и от газирани напитки.

„Доста хора споделят всъщност, че откакто събират капачки, са намалили малко или много и консумацията на газирани напитки, и употребата на пластмаса“, подчерта Лазар Радков. Според него така освен на благотворителност хората се научават и да събират разделно отпадъците не само за кампанията, но и като рециклират отпадъците си в цветните контейнери, които са предназначени именно за тази цел. Той обаче призова контейнерите да бъдат изпразвани по-често, защото по някой път са препълнени.

На предстоящата есенна кампания в Пловдив, евентуално и на тази в Пазарджик, има планове да се събират и бутилки. По думите на организатора в момента текат финални преговори. Надявам се в близките дни да можем да го обявим в страницата ни във „Фейсбук“, за да знаят хората, че вече и там освен капачки и кенчета, ще събираме и пластмасови бутилки по кампаниите, каза още той.

Следващата кампания на „Капачки за бъдеще“ може би ще бъде в средата на октомври, понеже изборите ги сложиха на 2 октомври, което доста ни обърка плановете, понеже ние планирахме нещо тогава, съобщи Радков. Той обаче уточни, че все още предстои да се чуе с координаторите по градове и с общините, за да бъдат уточнени всички детайли, като те ще бъдат обявени възможно най-скоро в социалната мрежа.

На въпроса дали следващата кампания на „Капачки за бъдеще“ ще бъде като един вид призив за бъдещите управляващи, Лазар Радков отговори: „Тя всяка кампания е призив за всички управляващи, които управляват и които идват на власт, защото има много неща, които имат нужда да се подобрят и да се реформират в държавата. Сега да седнем да си говорим, с дни няма да ни стигне времето. Истината е, че управляващите трябва повече да комуникират с хората, да комуникират повече с доброволческите организации като „Капачки за бъдеще“.“

Той подчерта, че има и още много изключително смислени, ефективни доброволчески организации на хора, които се раздават, на които им пука, които си съсипват живота и съня, за да правят добро и затова е категоричен, че управляващите трябва да комуникират с хората и с доброволческите организации, защото за да може цялото общество да върви напред, трябва администрация, неправителствени организации и бизнес да работят в една посока. „Не може само политика, не може само пари, не може само доброволчество, това са три вектора, които трябва да вървят в една посока, иначе става като орел, рак и щука, всеки се дърпа в отделна посока и накрая всичко остава там, където е било с години, по някой път и с десетилетия, и това, за съжаление, го виждаме“, заяви Радков. Според него обаче в последно време има някакъв прогрес и това трябва да се отчете. По думите му има потенциал много хубави неща да се случат в България. „Каквото зависи от нас и е по нашите сили, ще го дадем, ще се раздадем на макс, както сме се раздавали винаги“, каза създателят на „Капачки за бъдеще“.

„Вие знаете, нашата мисия е да спасяваме животи, детски животи, всякакви животи и да помагаме на хората да се замислят, да се отнасят малко по-отговорно по отношение на природата, защото ако ние не я пазим чиста, след това нашите деца и внуци ще трябва да живеят в кочина, а аз не искам да оставям кочина на детето ми и на внуците ми“, заключи Лазар Радков. /БГНЕС