Лазар Радков: Спасяваме животи и правим нещата, които трябва да се случват в една държава

За единадесети път се провежда благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“ на столичния площад „Батенберг“, предаде репортер на БГНЕС.

Преди два дни „Капачки за бъдеще“ стана на 5 години, като до момента, благодарението на кампанията са рециклирани над един милион килограма пластмаса.

Създателят на „Капачки за бъдеще” Лазар Радков каза пред БГНЕС, че още в 9.00 часа сутринта е започнало доставянето на огромни купчини от капачки, кенчета и пластмасови бутилки. Алуминиевите кенчета се събират за трети път, а за втори – пластмасовите бутилки. Този път инициативата се осъществява съвместно с „Гората.бг” и всеки човек, който е донесъл поне една торба с пластмасови бутилки, получава 5 фиданки, които да засади, като за целта има и специални инструкции.

Освен това в Ларгото е организирана кампания за кръводаряване заедно с Националния център по трансфузионна хематология. „Около 40 – 50 души вече са дарили кръв“, сподели Лазар Радков.

На снимката: Лазар Радков

Той подчерта, че има около 150 души доброволци, които помагат в сортирането на капачките, кенчетата и пластмасовите бутилки. „Със сигурност до края на годината ще има трета линейка, ако е рекъл Господ и четвърта. Много неща ще направим и ще осигурим автоматични външни дефибрилатори за цялата страна”, заяви Радков.

По думите му ще бъдат обучени и десетки хиляди деца в училищата на долекарска помощ напълно безплатно.

„Общо взето спасяваме животи и правим нещата, които трябва да се случват в една държава“, каза той.

Весела е от Пловдив и за първи път участва в кампанията като доброволец. Тя сподели, че се чувства много удовлетворена да помага и призова всеки един човек да донесе своите капачки, кенчета и бутилки, като уточни, че кампанията ще продължи до 16.00 часа днес.

Веселина Симеонова също е доброволец, тя заяви, че чувството да знаеш, че помагаш, е невероятно и зареждащо.

Емилия Димитрова дарява капачки откакто съществува благотворителната инициатива. "Тазгодишните капачки, кенчета и бутилки съм събирала лично аз от 15 май", каза жената и обясни, че те са събирани от Свети Влас, Несебър, Момин проход, Плевен и София. Фиданките, които е получила, тя ще засади в междублоковото пространство в квартала, в който живее, тъй като смята, че там би било подходящо.

Косьо заяви, че дарява пластмасови капачки от около две години. Мъжът добави, че следи кампанията "Капачки за бъдеще" и се стреми да събира възможно най-много от нещата, които би трябвало да изхвърля разделно вкъщи. Получените дръвчета той смята първо да гледа на терасата си докато пораснат и след това ще засади в наследствена земя. /БГНЕС