Лазар Радков: В България има страхотни хора, които помагат

Кампанията „Капачки за бъдеще“ се провежда за четиринайсети пореден път в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Над 150 са доброволците на пл. „Александър I Батенберг“, които помагат с организацията и сортирането на пластмасовите капачки, бутилки и метални кенчета. „Отново ще съберем десетки тонове пластмаса – 50 – 60, нямам представа. Ще се покаже на края на деня, или по-скоро утре, или следващите дни, когато получим кантарните бележки от рециклаторите, където отиват тези капачки“, заяви пред БГНЕС създателят на благотворителната инициатива Лазар Радков.

Кампанията се провежда вече над 6 години, но на Радков му се струва сякаш от началото ѝ са изминали поне 16 или 36.

„Сега сме се заели да помогнем с апаратура на родилни, детски и неонатологични отделения в цялата страна“, сподели той, като уточни, че в момента проучва между 10 и 20 болници.

Доброволецът обясни, че на някои от болниците знае какви са им нуждите, дори част от апаратурата вече е поръчана. „Другата част от нея вече е дошла“, отбеляза Радков. Той съобщи, че в момента се прави организацията за даряване на апаратура на болницата в Сливен.

„В момента координираме там нещата и има още няколко болници, за които чакаме да дойде апаратурата. Следващите месеци ще помогнем, както казах, на поне 10 – 15 болници и продължаваме“, подчерта доброволецът.

Радков е категоричен, че доброволци винаги са добре дошли да помогнат на площада. Въпреки, че сутринта е била малко по-напрегната, организаторът и доброволците вече имат необходимия опит и са минавали и през по-трудни ситуации. Създателят на „Капачки за бъдеще“ даде пример със случай, когато камионите за капачки не са достигнали, но и тогава са се справили, пак благодарение на доброволците, които са осигурили транспорт.

„В България има страхотни хора, които помагат“, категоричен е Радков. Той се обърна към екипа на БГНЕС с думите: „Хубаво е, че отразяваме подобни инициативи.“

Радков отново отбеляза, че има много страхотни хора в България. Според него колкото лоши новини има, има поне два пъти повече положителни новини. „Има много неща, които не са окей, но бавничко обществото върви с малки стъпки към по-добро“, смята той.

Организаторът на благотворителната инициатива посочи, че освен капачки, събират и пластмасови бутилки и метални кенчента. „Сега сме подготвили един проект, който ще го обявим примерно след около месец, така че хората да имат още повече възможности да предават бутилките и кенчетата по-често и това да носи повече средства на кампанията“, издаде Радков.

Доброволецът добави, че нещата вървят малко по малко към по-добре, и то не защото те някак си се случват по-добре, а защото има все повече хора, които полагат усилие. „Не е нужно да са големи усилия, нужно е да са просто периодично малки усилия, малки стъпки. Колкото повече хора ги правят, толкова повече полекичка ще се подобряват нещата. Няма да има революции, няма да летим от другата година с космически кораб или да имаме 30 хеликоптера, но полекичка нещата се подобряват, защото има хора, които искат да се подобрят и които искат да работят и да инвестират своето време, енергия, понякога нерви, сън, лични средства – има такива хора в България, и нещата ще стават по-добре. Тъпотии няма да спре да има, въпреки тях нещата ще стават по-добре“, заключи Радков. /БГНЕС