Лазаров: С удължаването на Бюджет 2022 се гарантират всички социални плащания

С удължаването на действието на Бюджет 2022 до съставянето на редовно правителство се гарантират всички социални плащания. Това заяви вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров, който ръководи заседанието на Тристранния съвет.

Социалните партньори обсъждат предложението на финансовото министерство да се запазят гласуваните от миналото Народно събрание параметри на финансовата рамка, докато редовно стабилно правителство не предложи собствени политики.

С текстовете се осигуряват възможности да продължат плащанията в социалната сфера, заяви Лазаров и настоя:

"Да разсеем всякакви митове, които битуваха в общественото пространство, че ще има намаления на социални плащания или на осигурителни такива. В действителност с този закон се създават и условия за покриване и на плащанията по реда на закона за хората с увреждания".

От своя страна министърът на финансите Росица Велкова припомни, че ако се предложат политики от служебно правителство - това изкривява волята на Народното събрание.

Няма служебен кабинет, който е изготвил изцяло нов бюджет за следваща година, подчерта Велкова:

"На служебно правителство е приемана единствено актуализация на закона за Държавния бюджет на Република България за 2021 година през септември 2021 година, което е показателен пример за съществени отклонения на решенията, взети в Народното събрание от направеното предложение от служебното правителство".

Бизнесът подкрепя по принцип удължаването на закона, докато синдикатите настояват за по-високи доходи. /БГНЕС, БНР