Лазаров: Сигналът на БСП е за проект, одобрен от Гьоков

Ние в последните 6 месеца имахме възможността многократно да споделим какво сме постигнали аз и моят екип в сътрудничество с МС. Искам да споделя, че целият екип на министерството поздравяваме БСП за нейната политика с нулева толерантност към корупция и корупционни практики. Ние бихме искали да припомним, че сигналът на БСП, който се твърди, че е внесен в прокуратурата, е за проект, създаден и одобрен от предходното правителство, т.е., когато министър на социалната политика е Георги Гьоков.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на извънреден брифинг във връзка с обявлението на левицата, че внася жалба в прокуратурата срещу него относно разходване на средства по ПВУ, предаде репортер на БГНЕС.

“Тогава е предвиден проектът за икономическо развитие на социалната икономика и е одобрен от МС и ЕК. Това включва и закупуване на имоти за създаване на инфраструктура за социални предприятия”, добави той.

Лазаров подчерта, че Гьоков е имал всички инструменти да реагира ако е виждал проблеми в проекта. “Гьоков не е използвал тази възможност”, обясни той.

По думите му проектът включва създаване на 6 публични центъра в страната.

“Този проект е важен, не само за социалните предприятия, които ще осигурят заетост на хората с увреждания, този проект освен към тях е насочен и към ПВУ, доколкото е условие за получаване на втория транш за страната”, уточни той.

Служебният министър на социалната политика подчерта, че не са били предприети действия за приемане на проекта преди неговото встъпване в длъжност като министър, което е поставило под риск получаването на вторият транш по ПВУ. “Самоволно действие от Лазар Лазаров няма, всяко едно действие по отношение на имотите е взето от МС”, категоричен е той.

Лазаров подчерта, че те са стартирали дейностите по изпълнение на вече одобрен проект. “Не търсим огромни помещения”, каза той. По думите му те са се обърнали към агенции за недвижими имоти за предоставяне на имоти със съответните изисквания. “Получили 35 оферти, като от тях 22 не отговаряха на изискванията”, съобщи той и каза, че са оценени само 13 обекта.

“Ние само изпълняваме утвърден вече проект”, категоричен е той.

Лазаров напомни, че служебното правителство не е част от предизборната кампания. Той коментира, че атака към него може да е от кръгове, които искат да имат някаква чуваемост.

Служебният министър на социалната политика обясни, че към този момент с него не са водени разговори за участие в следващ служебен кабинет, но ако получи покана ще обмисли предложението.

БГНЕС припомня, че по-рано днес Георги Гьоков от БСП обяви, че ще внесат жалба в прокуратурата срещу Лазаров. По думите му от ПВУ за насърчаването на социалните групи са отделени 27 млн. лв. Социалното министерство са похарчили големи средства за закупуване на имоти. Над 2 млн. лв. са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и то от частни субекти. “На първо място си поставяме въпроса защо се закупуват такива имоти от частни субекти, а не търси свободни държавни или общински, които да придобие безвъзмездно“, попита Гьоков. „Процедурата, по която държавата е купила тези имоти е непрозрачна- няма оценка, по която се класират и кандидатите, нито защо са се избрали конкретните градове, затова подборът им подбужда съмнения за корупция. Имотът в Габрово се е продал за 529 000 лв., а дълго време е била обявена цена от 168 00 лв.“, подчерта още Гьоков. „Нямаме основание да считаме, че в Пловдив и Бургас процедурата е била различна. Очакваме прокуратурата да се задейства“, заяви още Георги Гьоков. /БГНЕС