Лечева: Длъжни сме да дадем шанс на нашето талантливо поколение

Длъжни сме да дадем шанс на нашето талантливо поколение. Това заяви спортният министър Весела Лечева, която днес награди медалистите от европейските първенства по художествена гимнастика и фехтовка в залата на петия етаж на Министерството, предаде репортер на БГНЕС. Ансамбълът ни спечели злато в многобоя на Европейското по художествена гимнастика в Баку – Боряна Калейн стана първа пък в индивидуалния многобой. Йоана Илиева триумфира с европейската титла за девойки до 23 г. на шампионата в Будапеща.


„Днес наградихме най-успелите – тези спортистки, които записаха нова златна страница за българската художествена гимнастика, постигайки абсолютни титли в многобоя за ансамбъл жени и в многобоя индивидуално в лицето на Боряна Калейн. Разбира се, всички тези момичета, които ни направиха горди от техните постижения. Много може да се говори за това колко труд и усилия са необходими, за да бъдат завоювани тези отличия, за този талант и красота, които те показаха, за тази отдаденост към любимия им спорт. Много малко хора могат да си представят как преминава тяхното ежедневие. Колко труд е необходим да полагат всеки ден за тези отличия. За това ние винаги казваме, че тези наши герои са достоен пример за бъдещите поколения, за всички подрастващи. Защото те могат да бъдат идоли, примери, мотивация за нашите млади поколения да следват техния пример и отдаденост към спорта. Най-вече искам да поздравя техните треньори и специалисти, защото без тяхната подкрепа, грижа и талант, няма как да се случат тези успехи“, започна Лечева и продължи:

„Днес наградихме след дълги години отсъствие от световната сцена, защото последните, които ни правиха горди в българската фехтовка – това бяха братя Етрополски, искам да поздравя младата ни надежда Йоана Илиева, която спечели европейската титла за девойки до 23 г. Сигурна съм, че усилията, които полага федерацията по фехтовка ще се увенчаят с успех. Да им пожелаем на всички тях в предстоящите състезания – Световното първенство във Валенсия, там където трябва да завоюват квоти за Олимпийските игри в Париж. Да пожелаем и на фехтовката спечелване на квота за Париж“.

Президентът на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева се изказа ласкаво за спортния министър. „Наистина сме много щастливи от уважението, което засвидетелства нашият министър към нашите успехи. Времената, в които живеем, са много трудни и тежки, включително и за българския спорт, но полагаме огромни усилия, за да можем да радваме нашите многобройни почитатели, да печелим медали и българската художествена гимнастика да бъде винаги на върха, там където й е мястото. Да спазваме дългогодишните традиции в този спорт. Искам да изкажа благодарности към нашите треньори и момичета за тяхната всеотдайност. Много съм щастлива, че след години Министерството на спорта има такъв министър в лицето на г-жа Лечева, която не само ни награждава и посреща, когато имаме успехи – идвала е на тренировки, оставала е на състезания. Като специалист в спорта винаги съм се надявала на такъв спортен министър“.


Лечева обяви, че продължава усилената работа за построяването на новата зала по художествена гимнастика на „Раковски“, както и старта на нова програма, свързана с кадровото осигуряване на българския спорт. „Наше задължение е да даваме път и шанс на таланта на България. Няма значение дали идва от художествена гимнастика, фехтовка, волейбол, баскетбол. Наше задължение е да направим така, че да дадем шанс на талантливото младо поколение да изяви своите възможности, потенциал и да завоюва отличие на световните и европейски подиуми. Мандатът ни бе изпълнен с предизвикателства, но се опитахме да направим възможното спортистите и федерациите ни да се чувстват спокойни и обгрижени от държавата“, сподели тя и каза още:

„Още утре на заседание на Министерския съвет се надявам в дневния ред да влезе и точката, която касае новата зала на "Раковски" за художествена гимнастика. Работим много упорито това да се случи заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заедно с Министерството на вътрешните работи . Друго, което направихме, защото знаем колко е важно значението на българските треньори - дадохме началото на нова програма, свързана с кадровото осигуряване на българския спорт. Програмата е с бюджет 6 млн. лв, близо 230 специалисти и треньори подписахме договори, заедно с още толкова длъжностни лица. Който и да дойде след мен и нашето ръководство, се надявам всяка една от програмите да бъде надграждана“, завърши спортният министър. /БГНЕС

Категории: