Лечева: Спортните съоръжения не бива да се поставят под общ знаменател с търговски обекти

“Предприела съм действия за осигуряване на безпрепятствен тренировъчен и състезателен процес по отношение на експлоатацията на спортните съоръжения. Трябва да се гледат не само финансовите резултати. Спортните обекти и съоръжения не бива да се поставят под един знаменател с търговски обекти. С една заповед спрях всички търгове, така че да можем да прецизираме цените, по които се отдават съоръженията към спортните клубове”, това каза в предаването “Тази сутрин” по bTV министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Весела Лечева.

“Клубовете не могат да бъдат натоварвани с тежки наеми и договорни отношения. Например клуб по борба или по бокс, който трябва да плаща наем 5 000 лв., а сега предстоят и зимни месеци, това означава, че той стартира с минус 10 000 лева за месец. Затова трябва много сериозна и специфична работа по отношение на ползването на спортните обекти и съоръжения. Не трябва да се допускат, хора, които тепърва се учат и се запознават къде са те, а хора, които са професионално подготвени, така че да могат да осигуряват необходимото на клубовете и организациите, а именно техния безпрепятствен състезателен и тренировъчен процес”, каза Весела Лечева.

Министър Лечева посочи също, че това, което вижда към момента, са едни много тежко разрушени отношения между спортните организации и ръководството на министерството. “Спортните организации са най-естествените ни партньори, тези, които реализират спортния продукт и спортната политика и от които очакваме резултати. Затова ние сме в непрекъснат диалог с тях”, заяви Весела Лечева.

Министърът каза, че връща на работа в Министерството на младежта и спорта и в дружествата хора, които могат веднага да влязат в своите функции, така че никой да не бъде ощетен по отношение на подготовката на спортистите и най-вече на резултатите.

В отговор на журналистически въпрос министър Лечева посочи, че очаква повече приходи от Българския спортен тотализатор. “Тотализаторът работи в една добра монополна среда, което законодателството постанови. Но тук е важен и начинът, по който се изразходват средствата от БСТ. Трябва изключително професионално да се подхожда по отношение на ефективността на рекламни кампании и други разходи. Необходими са хора специалисти и професионалисти, компетентни и отговорни”, категорична бе Весела Лечева.

Министърът каза още, че предишното ръководство е имало желание да дофинансира строителството на зала “Арена Бургас”. Според нея не е обосновано да се дават още средства, тъй като няколко пъти са правени допълнителни споразумения за увеличаване финансирането за залата. Тези договори и процедури по обществени поръчки трябва да се спазват и изпълняват. До момента държавата е осигурила 63,8 милиона лева за залата в Бургас. /БГНЕС