Лечева: Отпускане на допълнителни средства за залата в Бургас би било недобросъвестно действие

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева беше гост в предаването „Арена спорт“ на БНТ, където коментира актуални теми, свързани с базите, отношенията с федерациите и концепцията за развитието на българския спорт.

Весела Лечева съобщи, че решението за съдбата на комплекса „Червено знаме“ няма да бъде взето от нея, а след дискусия с широк кръг специалисти. „Комплекс „Червено знаме“ е гнойна рана за София и за българския спорт. Необходимо е експертите да кажат своето мнение по отношение на това, дали да се изгради напълно нов комплекс, който да включва всички тези спортни обекти или да се направи основен ремонт в рамките на сегашните съоръжения. Важно е да има сериозна концепция за бъдещето на този обект и да бъдат защитени изцяло интересите на спорта“, каза Лечева. Тя уточни, че в централния бюджет няма заделени 50 милиона лева, каквито уверения имаше.

Весела Лечева.

Капиталовите разходи за спортни съоръжения, разписани в бюджета, са в рамките на 15 милиона лева. В тази сума са включени и допълнителни средства за залата в Бургас. „Залата в Бургас е осемгодишна сага, започнала през 2014-та г. Има една българска поговорка „Пет пъти мери, един път режи“, но тук това не е свършено. Започнато е на парче, с идеята да се направи една малка многофункционална зала за нуждите на град Бургас. След това при смяна на ръководствата и различните екипи, намеренията порастват до голямо спортно съоръжение, без да се съобрази дали има такава необходимост и възможност. От досега постъпилата документация се вижда, че има много допълнителни споразумения, грешно взети решения и големи суми за допълнително финансиране. Смятам, че ще е изключително недобросъвестно ако отпуснем допълнителни 7,5 милиона лева, защото досега са поети разходи от 65 милиона лева. Няма как едно такова съоръжение да остане незавършено, но в същото време това няма как да стане за сметка на българския данъкоплатец. Смятам, че ангажиментите, които са поети и обществената поръчка, която е направена, както и договорът, който е подписан, трябва да бъдат изпълнени. На този етап отпускане на допълнителни средства за залата в Бургас би било недобросъвестно действие“, заяви министър Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта беше попитана и за идеята на своя предшественик да бъдат дадени 100 милиона лева на футболните клубове. Лечева беше категорична, че няма предвидени подобни средства. „Има разработена наредба от три точки, което ми се вижда крайно недостатъчно за изразходването на 100 милиона лева“, добави Лечева.

Весела Лечева беше попитана и за Българския спортен тотализатор. „Спортният тотализатор има специална мисия – да подпомага развитието на физическото възпитание и спорта. Неговото управление трябва да е в професионални ръце, трябва да акумулира повече приходи, а разходите да са ефективни“, коментира Лечева.

Весела Лечева продължава ежедневните си срещи с представители на различни федерации. Надява се в диалог да се тушират скандалите. „Най-важно е състезателите от федерации, в които има конфликти, като тези в щангите, да не страдат. Радвам се, че те постигат успехи, спортът е в подем отново, превъзмогнаха всички тежки проблеми, но личностните конфликти в ръководството пречат. Трябва да намерим подход към състезатели и треньори, за да не бъдат ощетени и да участват във важните състезания, които са и олимпийска квалификация“, е позицията на министъра.

Весела Лечева иска новата стратегия за физическото възпитание и спорта да не мери само медалите, а процента на ангажирани деца в спорта. „За мен всяко българско дете трябва да може да упражнява поне три спорта, за да може да избере любимия си, който да стане негово хоби, или в който да потърси професионално развитие“, завърши Лечева. /БГНЕС