Лечева: Похарчени са неправилно средства за близо 5 млн. лв по Младежките програми

Похарчени са неправилно средства за близо 5 млн. лв по Младежките програми. За това алармира служебният министър на спорта Весела Лечева в предаването Тази сутрин по bTV. Министърът на младежта и спорта заяви, че средствата са похарчени по Младежките програми по време на управлението на предишния министър Радостин Василев, който подписал 38 договора с организации – едно от дружествата се отказало от проекта. Лечева добави, че ще сигнализира прокуратурата в момент, в който е готова с всички проверки, като се надява това да стане до края на мандата й след няколко седмици.

Да, разбира се, няма как, виждаме въодушевлението на хората в залата. Искрено им пожелах успех и класиране на Олимпийските игри, пожелаваме успех и на ансамбъла. Надявам се в крайна сметка да има резултати, тази устойчива политика, дори да е съпътствана с дадени проблеми, да даде своите резултати. Зарадваха ме с медал и от Европейското по спортна стрлеба, това са очаквани успехи. Това е нашата цел - нашите добри специалисти да видят възмопжности за реализация тук, тъй като са много ниски възнагражденията за тях, трябва да се намери подход и подкрепа от държавата. Беше разработена специално програма именно за финансиране на българските треньори и специалисти, тя може да бъде дори усъвършенствана“, започна тя по отношение на българските успехи на световните първенства по художествена гимнастика и борба, където спечелихме засега общо пет сребърни отличия.

Весела Лечева.

Лечева коментира и темата със случая на натравяне в спортно училище в Пловдив. „Да, това е много неприятен факт, ние сме в непрекъснат контакт с директора на училището, част от децата са под медицински контрол, други са със своите семейства. Сигнализирани са всички служби, след констатациите ще вземем своите решения. Ден преди този случай ние бяхме събрали всички директори на спортни училища в Министерството, направихме един обстоен преглед, видяхме че има доста слабости – учениците са принудени да ползват обществен транспорт, част от спортните съоръжения са отдалечени от училищата. Едно спортно училище трябва да предлага възможност за двуразова тренировка. Когато обсъждахме проблемите по отношение на спортните училища, никой не засегна темата за храна, явно са намерили добри възможности, но за съжаление такива случаи се случват. Разбира се, че трябва да се намерят причините и всеки от виновните да понесе своите последствия“.

Това е една моя дългосрочна цел, бях заявила, че трябва да се въведат стандарти по отношение на училищните дворове и салони. Всеки един двор да бъде разчертан за няколко вида спорт. За съжаление, тези 25 млн. по времето на ГЕРБ бяха раздадени на няколко фирми, не последва никакво действие, водят се съдебни дела. Няма нищо по отношение на шумно заявената политика, всичко е в съдебните зали. Мисля, че няколко фирми са върнали средствата по тези обществени поръчки, зададени са съдебни искове, водят се дела, така че очаквам резултати от тях. За огромно мое съжаление средствата, които са предоставени, стопират възможност за всякакво решение“.

Спортният министър коментира и случващото се с комплекса „Червено знаме“. „Това, което наследих от предишното министерство, да се възстанови спортното съоръжение, това е най-лесният начин да се налеят едни 50 млн. за ремонт – според мен могат да се похарчат по-ефективно за ново изграждане на съоръжението. Давам пример с волейболната зала - би могло да се направи така, че да се построят няколко волейболни зали, така че да тренират различни деца и клубове по едно и също време. Тези 50 млн. държавата да ги инвестира в модерни спортни тренировъчни съоръжения, така че да отговарят максимално на европейските изисквания. До този етап е започнато обследване на конструкцията на съществуващите спортни съроъжения, предстои втори етап, а именно среща с хората, които правят това обследване – трябва много по-широка дискусия за похарчването на тези 50 млн. Направих среща със главния архитект Здравко Здравков, тъй като касае терен на територията на Общината, по отношение на това как може да изглежда целия „ансамбъл“ – зала „Арена Армеец“, помощна зала и тренировъчни съоръжения“.

Това, което на мен ми направи впечатление, първо този софтуерен продукт въобще не е бил заложен в бизнес програмата като разход. Този разход е изключително тежък за възможностите на дружеството – 1 700 000 за софтуерен продукт, който сам по себе си е качествен, той може да се имплентира за предприятия, които имат хиляди потребители. Национална спортна база, там може да се обслужат с далеч по-евтини програми, но най-хубавото е, че проведохме разговори със собственика на фирмата, с който ще подпишем анекс да се върнат парите. Пряко договаряне, не искам да влизам в подробности сега, но най-важното е, че нашият интерес е държавата да бъде защитена, ние ще получим обратно парите, което за нас е много добре“.

Лечева разкри и за неправилно разходване на средства по Младежки програми по времето на предишния министър на спорта Радостин Василев. Той е подписал 38 договора с организации, които не разходили средствата правилно за посочените програми. „Наем на зала за обучителен модул за два дни – 6800 наем за един ден, ще попитам търновци да ми посочат една зала, на която се правят семинари за такава цена. За един ден – 7400 лв, сами разбирате, че това не е сериозно. Подписът е на г-н Василев – за Велико Търново общата сума за концерта е 86 000 лв. Изискала съм данни от всички организации за всички събития по своите планове, съвсем неочаквано тази организация подаде, че се отказва от тоя договор и се отказва от тези пари. Има няколко такива случаи, да ми представят график, за да бъдат проследени дали ще отговарят на тези мащаби. Има две организации с доста по-малка сума, но еднакви управителни тела“.

Това говори за изключително неправилно разходване на средства по Младежките програми. Близо 1 400 000 лв ще бъдат върнати на Министерството на младежта и спорта, очаква се в действителност да се променят правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и да отидат при младите хора. Тези 38 договора са подписани от Радостин Василев, в рамките на близо 5 млн. лв. Второто дружество се е отказало от проекта. Ще сигнализирам в момент, в който съм готова с всички проверки, така че да ги предоставя на съответните органи, в рамките на моя мандат. Очаквам да има редовно правителство, България има нужда от силно и стабилно правителство. Аз няма да откажа да остана на поста, имам своята отговорност, ако се наложи, мога да продължа, но се надявам да има редовно правителство“, завърши тя. /БГНЕС