Лечева: Спестихме 3 милиона лева държавни пари, които щяха да бъдат похарчени непрозрачно

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира пред „Спортал“ снощния мач на националния отбор по футбол със Северна Македония, бъдещето на стадион „Българска армия“ и залата в Бургас, както и върнатите над 3 милиона лева в държавния бюджет от младежки програми и спестени от нецелесъобразни разходи в Национална спортна база и Български спортен тотализатор.

Лечева изрази позиция относно поведението на публиката на домакините във футболния двубой в Скопие. „Такива действия трябва да бъдат остро осъдени. Те не са полезни нито за политиците, нито за спорта. Сигурна съм, че и северномакедонските футболисти не са се чувствали добре на терена. В моята дълга спортна кариера съм имала съпернички от бивша Югославия, част от тях родени и в Северна Македония, към които съм се отнасяла с респект и уважение, както и те към мен. Смятам, че спортът носи именно тези ценности - феърплей и уважение към противника. Това би трябвало да се пренася и сред политиците и обществото“, коментира Лечева.

Весела Лечева.

Седмица преди изборите Весела Лечева каза кои са били основните предизвикателства в мандата й като служебен министър. „Очаквах да се занимавам само със спорт - стратегията, националната програма, новите договори, предстоящия бюджет. Кадровите промени обаче се оказаха неизбежни заради необоснованите и неаргументирани разходи и в двете дружества, което силно ме озадачи и най-вече щеше да ощети дейността на тях самите. НСБ и БСТ имат мисия да подкрепят българския спорт и не е без значение как се управляват и как се изразходват средствата. Трябваше да защитим държавния интерес и е факт, че постигнахме успех в тези си усилия“, каза министър Лечева. До края на октомври ще бъде разработена новата стратегия за българския спорт и физическото възпитание с хоризонт до 2034 година. Този стратегически проект ще бъде представен в Министерския съвет.

Весела Лечева коментира и темата с проектите по програмата за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. „Последните години се акумулира доста сериозен и добър бюджет от 6 млн. лева. Смятам, че порочните практики, които бяха наследени и които предишното ръководство обяви, че ще спре, бяха затвърдени и задълбочени. Нямаше начин да не предизвикаме проверки“, заяви министърът. „Проверките, които ние предприехме по отношение на тази програма, доведоха до това две от организациите да върнат парите. Така бяха спестени 1 млн. лева на българския данъкоплатец“, коментира още тя.

Попитана, как си обяснява, че се връщат пари по вече подписани договори, Лечева каза: „Явно се уплашиха от твърдото ни намерение да направим пълна проверка по отношение на начина на разходване на средствата и реализирането на проектите. Смятам, че успяхме да защитим държавния интерес именно по отношение на ефективността и начина, по-който се разходват средствата в българския спорт. Мога да кажа, че са спестени над 3 млн. лева (б.р. – от програмата за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, от договора за софтуер в НСБ и договори в БСТ), които са върнати, и които трябва да бъдат дадени на смислени проекти по прозрачен начин“.

Министър Весела Лечева каза още, че диалогът със спортните федерации е една от най-важните й задачи. „За краткия ми мандат направих повече от 100 индивидуални срещи, както и обща среща с всички федерации. Постарала съм се да постигнем добра и работеща атмосфера. Смятам, че вече обстановката е по-спокойна. Всички знаят – състезатели, треньори, президенти на клубове и федерации, както и дейци в спорта, че моята врата е винаги отворена за тях“, коментира Лечева и подчерта, че предстои предолимпийска година, която е важна за целия ни елитен спорт.

Министър Весела Лечева коментира и казуса със стадион „Българска армия“. „Като спортист, който е бил повече от 20 години част от ЦСКА, съм сигурна, че многобройните фенове очакват едно добро и модерно съоръжение. Аз няма да бъде пречка за това. Но от първия ден, в който съм на този пост, казвам, че всеки трябва да изпълни своите ангажименти и да бъде добросъвестен при изпълнението им. Неколкократно съм отправяла запитване за анекса, който сега виждаме, че изтече по медиите, а получавах много оскъдна информация от дружеството, което стопанисва този имот. Още в началото на мандата поисках цялата информация по всички договори, но за съжаление я получавах на парче. Това беше и основният мотив да сменя целия борд на „Сердика спортни имоти“, съобщи Лечева и добави, че и в момента дружеството продължава да се управлява от старото ръководство, защото Агенцията по вписванията не е вписала новия борд заради обжалване в съда.. „Това определено създава проблеми по отношение на работата на министерството с дружеството“, каза още Лечева.

Весела Лечева очаква и работещи решения за залата в Бургас, която стои недовършена вече няколко години. „Чакам от консорциума, който строи залата в Бургас, да ми представи конкретни ангажименти по отношение на срока за завършването й, така че да не се дават нови десетки милиони, които са били планирани от предишното ръководство на Министерството на младежта и спорта“, категорична беше тя. /БГНЕС