Лечева: Всички спортни обекти могат да се възползват от Плана за възстановяване за енергийно обновяване

Всички спортни обекти могат да се възползват от Плана за възстановяване за енергийно обновяване. Това заяви министърът на младежта и спорта Весела Лечева на днешното заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, предаде репортер на БГНЕС.

„Най-важният сегмент е модернизирането на спортни проекти. Заедно с министър Пеканов обсъдихме възможността спортни обекти да попаднат в Плана за възстановяване и устойчивост. Всички спортни обекти могат да се възползват от Плана за възстановяване за енергийно осигуряване. Допустими са спортни зали, спортни комплекси, многофункционални зали за провеждане на спортни събития. Ние сме в процес на преговори средствата да бъдат увеличени“, коментира Лечева в отговор на въпрос от парламентарна група „Възраждане“.

Весела Лечева.

Спортният министър говори и по темата за новата зала по художествена гимнастика в отговор на въпрос от „ГЕРБ-СДС“. „Факт е, че има решение на Министерски съвет, с което се увеличава капитала на търговско дружество Национална спортна база с 1 млн. и половина лв за построяването на нова зала за художествена гимнастика. Няма народен представител, който да не е съгласен, че това е един от най-успешните български спортове. Такова решение е целесъобразно, за да има най-добрите условия за подготовка. В стъпването ми в длъжност имаше запитване точно за такава зала – като прегледах всички документации, които касаеха въпросното съоръжение – това решение на МС, предишното правителство е променило предназначението на тези средства, като ги е трансфомирала в средства за енергийно обновяване на спортни зали. Това е решение, което не е съгласувано по никакъв начин с федерацията по художествена гимнастика. Това решение отдалечи спорта поне с година да има ново спортно съоръжение, да има възможност техните национални отбори да имат по-ефективни условия, защото днес където тренират всички възрастови групи, не отговарят на техните възможности и изисквания за добра и централизирана подготовка. Ние предприехме съответните действия, за да осъществим този изключително успешен проект за художествената гимнастика, но с голямо съжаление, че се стигна до година закъснение“.

Действително съществува дарение към Българска федерация шахмат, дарение от 1930 и някоя година – Шахматен дом, който е притежаниее на федерация Български шахмат. Тази сграда е обявена за публична продан с искова молба, с която да бъде обещетено ММС за онези публични задължения, които има съответната федерация. Тъй като Шахматният дом е дарение в години и е успяло да просъществува толкова дълги години, благодарение на волата на тези хора, които са обичали този спорт – най-лесно е да бъде даден на публична продан, с което да се обезщети ММС. Все още се водят съдебни дела, затова съм искала спирането на тази публична продан. Този Шахматен дом е за целия български спорт. По отношение на лиценза – има входирани няколко федерации, организации са входирали своите желания. По закон, министърът със своя заповед може да предостави изпълнението на това законово условие на комисия – има такава комисия по лицензинране и регистрация, която обглежда всички документи. Всяко едно заявление е разгледано внимателно, така че да отговаря на всички законови изисквания. Няма никаква официална информация съответни лица да носят наказателна отговорност, с която да не бъдат включвани в съответната организация. Аз смятам, че комисията се с съобразила с всички документи при издаването на лиценз. Няма начин комисията по лицензиране да не се съобрази с официални документи, които касаят лицензирането на дадена спортна организация“, категорична бе Лечева на въпроса на „Продължаваме промяната“ във връзка с федерацията по шахмат.

Аз още в началото на нашия мандат заявих, че ще провеждаме непрекъснат диалог с всички федерации, най-вече да осъществим всички условия за трениране. В последните години вдигането на тежести бележи успехи на големи състезания, имало е и проблеми. Не сме спирали разговори и с двете страни, така че да не се възпрепятства подготовката на състезателите и треньорите. Ние няма как да влияем на съда, но с оглед да бъде безпрепятствана подготовката им, ние направихме така, че всеки един състезател и треньор да получи своите средства и за участие в състезание. В края на годината имат квалификация, изключително важна за тях. Ние считаме този спорт за основополагащ – вниманието е насочено към премахване на всички конфликти. Ние сме осигурили до края на годината всички средства дължими по договор и с всички състезатели, които са в списъчния съства на договора, така че да достигнат парите до всеки един от тях. До края на годината са абсолютно обезпечени, за следващата година тепърва предстои договаряне“, каза тя по актуалната тема за вдигането на тежести и финансирането на състезатели и треньори на въпрос на „Възраждане“.

Заместник-министърът на спорта Петър Бучков бе запитан от парламентарна група „Демократична България“ относно националната стратегия за младежта. Той заяви, че тя все още не е ратифицирана от Народното събрание. „Вярно е, с измененията за Закона на младежта трябва да бъдат доставяни доклади на всеки две години. Бих сложил фокус именно върху факта, че националната стратегия за младежта все още не е ратифицирана от Народното събрание. Ние разгледахме възможността как най-бързо стратегия да бъде внесена в Народното събрание, за съжаление се оказа, че още веднъж трябва да бъде гласувано в Министерски съвет. Стратегията е на финалната права, надяваме се още следващата седмица да бъде разгледана в МС, много скоро след това да бъде разгледано от вашата комисия, както и от останалите комисии, които имат отношение към нея“.

Факт е, че 2023 година е предолимпийска година, само година преди Игрите в Париж. Затова и нашите усилия са към максимално добро обезпечаване на всички организации и федерации за състтезания, които се явяват квалификационни за Олимпийските игри. Смятам, че програмата за олимпийска подготовка и програмата за Спорт за високи постижения ще трябва да бъдат актуализирани, така че всички да получат най-добрите условия за покриване на нормативите за попадане в календара. Политиката Спорт за високи постижения се осъществява с четири програми. Ние ще направим най-добрата комуникация, когато се разглеждат проектните решения. За целта има заседание на комисия за олимпийска подготовка – там минават всички въпроси, свързани с реализацията на подготовката на всички потенциални участници на Олимпиадата. Разбира се, че с всяка една федерация се водят разговори, има във всяка една от спортните организации определен брой състезатели, които да завоюват квоти“, продължи Лечева по отношение на Политиката Спорт за високи постижения.

Министърът на спорта коментира и договора за софтуер в отговор на въпрос от „ГЕРБ-СДС“. „Този договор придоби своята печална слава и обществена значимост поради две причини – първата е, че този договор не беше ясно обоснован и аргументиран за неговата целесъобразност и прилагане на дружеството Националната спортна база. Другата причина е заради завишените цени, на които е бил остойностен този продукт. Този продукт е многократно завишена неговата цена. Действително датата, която си спомням – на 4 август аз подписвам заповед, с която искам всички онези плащания към трети страни като принципал на Национланата спортна база да минават през негово одобрение от грижа за защита на държавния интерес. На 3 или 4 август, заедно със заповедта са преведени 1 млн. лв към сметките на съответното дружество, което е спечелило да реализира този софтуерен продукт. За мен това бе неетично към новото ръководство на ММС“.

За да съм изрядно точно, мога да ви дам в писмен вид точната ситуация със съответния наемател. Този договор не е прекратен и продължава да си тече. Аз мога да кажа по отношение на това каква е нашата визия за спортен комплекс Дианабад, стига да имаме достатъчно дълъг мандат, за да приложим успешно европейските практики, така че Дианабад и другите стопанисвани от Националната спортна база обекти да имат по-завършен вид и да дават по-добри възможности на федерациите да изпълняват своята дейност. Когато има политическа воля, може да има и нова зала за художествена гимнастика. 1 млн. и половина лв не са достатъчни, в действителност – това, че вие трансформирате средствате без знанието на ММС, усложнява нещщата. Ще ви изпратя конкретно ясен отговор по отношение статута на наемателя, но това, което знам, е че договорът не е прекратяван – във всеки един договор има клаузи за прекратяването на договора“, отговори тя на въпрос на Радостин Василев по отношение спортния комплекс Дианабад. Бившият спортен министър, сега народен представител на „ПП“, заяви, че договорът е прекратен, но наемателят продължава да изпълнява своята дейност, което според него е незаконосъобразно. Той бе категоричен още, че нова зала за художествена гимнастика на „Раковски“ не може да бъде построена, тъй като е към Министерството на вътрешните работи (МВР).

Състезателните права се определят от федерациите, които упражняват определения вид спорт. Факт е, че имаше напрежение в отделни федерации, но това е въпрос на техни вътрешни разговори за правилата на съответните им заседания. Ние тук няма как да бъдем част от тези договори. Има си съответен ред, по който всяка една федерация върви. Има си изисквания според наредбата за медицински прегледи, съответно считам, че това е наредба, която трябва да се изпълнява от всички организации. Контролът е задължителен на ММС,но с оглед на изпълнението на всички програми и договори, се прави планов контрол – всички онези сигнали, които допълнително получаваме в клубове, ако сме сигнализирани, взимаме мерки. Ние сме в непрекъснат разговор и с волейбола, и с водната топка, да отстранят съответните проблеми, защото най-вече страдат децата“, завърши министър Лечева. /БГНЕС