Легендарните пазители на покрива

Не се заблуждавайте, те не са комини. Това, което можете да видите на забележителния покрив на Каса Мила (Ла Педрера), са пазителите на къщата. Някои ги виждат като воини. Други - като великани, които оживяват през нощта при пълнолуние...

Каса Мила

Във всеки случай те са една от причините стотици хиляди туристи от цял свят да пристигат всяка година в Барселона, предава репортер на БГНЕС.

Барселона - диамантът в короната на архитекта Антонио Гауди. Мегаполисът е като галерия на открито, където може да се види най-доброто от каталунския творец.

Каса Мила, каса Батло, каса Висенс, парк Гюел и разбира се перлата в короната - Саграда Фамилия, са сред най-големите забележителности на мегаполиса, в който освен туристи всяка година е избиран от хиляди студенти за втори дом.

Изглед към фасадата на Каса Мила откъм централната улица

Каса Мила - най-важното творение на Гауди, както самият той някога описва завършения проект - “the apple of my eye” . Всеки детайл в сградата е вдъхновен от природата и пресъздава уникалните природни форми.

Подпокривното пространство е музей

Ла Педрера (Каменоломната) се намира на емблематичния булевард “Пасео де Грасия”. Днес на булеварда са най-скъпите и лъскави магазини в целия град, частните галерии показват изкуство на световно ниво с цени за милиони евро, а апартаментите са собственост на фондации и буржоазни фамилии.

Покривът на каса Мила

Несъмнено покривът на Каса Мила - домът е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е бижуто, което завършва уникалния архитектурен комплекс, а гледката, която се открива от него е като от пощенска картичка.

„Сградите трябва да имат двоен покрив, точно както хората имат шапка и чадър“, обичал да казва Антони Гауди.

Преди да се излезе на покрива подпокривното пространство - таванът, пресъздава идеите на Гауди. Например едно просто колело го е вдъхновило да проектира гаража - първият в жилищна постройка в Барселона изобщо. Първообразът на Саграда Фамилия и каса Батло, както и на дом Висенс са показани в срезове и детайли. Малка експозиция представя и вдъхновените от природните форми мебели, защото всичко трябва да е в хармония - както визуално, така и функционално.

Изглед от покрива към Саграда Фамилия

Излизайки на покрива, първата среща е с пазителите. Не това не са комини - предупреждава една малка табела из виещите се тераси. Пазителите на този дом - воините, с шлемове и емоционални изражения, слезли все едно от планината Монсерат говорят от легендарни височини, като осмиват стихотворения за великани, написани на каталонски (Жоан Марагал, Хасинт Вердагер), на испански (Хорхе Луис Борхес, Луис де Гонгора) и на английски (лорд Байрон и Тенисън).

Запомнящата се разходка из покрива на Ла Педрера завършва с “инстаграмърски спот” (място за снимки) с изглед към все още строящата се Саграда Фамилия (“Светото семейство”). Когато бъде завършена, сградата ще стане най-високата църква в света.

Саграда Фамилия

Катедралата беше обявена през 2019 г. за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и се очакваше да бъде завършена през 2026 г., за да се отбележи стогодишнината от смъртта на Антонио Гауди, но работите бяха забавени по време на локдауна заради COVID-19. Строежът ѝ продължава вече повече от 140 години. /БГНЕС

Каса Батло - друго творение на Гауди в центъра на Барселона.
Парк Гюел - задължителна спирка за всеки посетител на мегаполиса.