Легендарното предаване "Top Gear" пред своя край след 46 години на възходи и падения

TOP Gear стигна до края на пътя след 46 години – с решението на шефовете, че няма път назад след катастрофата, която почти уби Андрю „Фреди“ Флинтоф.

На екипа на предаването е казано да се съсредоточи върху следващи проекти, съобщиха британските медии.

Бъдещето на шоуто на Би Би Си – любимо на феновете и продавано по целия свят – беше поставено под съмнение, след като бившата звезда на крикет Фреди получи лицеви наранявания и счупени ребра на тестовата писта през декември миналата година.

Източник от предаването каза: „Top Gear беше институция в британската телевизия, но усещането е, че няма начин да продължи след катастрофата на Фреди.

"В Би Би Си са наясно, че едва не са изгубили живота на водещ, докато е снимал сегмент, и имат усещането, че би било проява на лош вкус да продължат да правят такива опасни материали.

"Това е трудно решение, но дълбоко в себе си те знаят, че е правилно, тъй като твърдите фенове на предаването няма да искат да видят лежерна версия."

Ко-водещите на "Топ Гиър" Пади Макгинес и Крис Харис все още не са коментирали публично катастрофата на Фреди.

Фактът, че решението е било взето преди десет месеца, е подразнил продуцентите.

"The Sun" разкрива, че поне един от тях планира да заведе съдебно дело срещу Би Би Си за пропуснати ползи.

Източникът добави: "Нещата могат да станат неприятни, тъй като хората, свързани с шоуто, са загубили толкова много заради нерешителността на шефовете на Би Би Си.

Фреди трябваше да бъде откаран в болница, след като триколесният му роудстър се преобърна с висока скорост на летището в Дънсфолд Парк, Съри.

Пистата на Top Gear беше известна със супербързите обиколки на загадъчния състезател Стиг и популярния сегмент "Звезда в автомобил на разумна цена", в който участваха гости като Том Круз, Камерън Диас, Саймън Коуел и Гордън Рамзи.

Оттогава част от мястото е продадено за преустройство на 2600 жилища, но феновете се надяваха, че ще бъде намерено друго местоположение.

Въпреки това някои критици смятат, че шоуто е излязло от най-добрата си форма.

Top Gear се излъчва за първи път през 1977 г., когато Анджела Рипон и Том Койн са водещи в Би Би Си Midlands, една година преди националната мрежа да се заеме с продукцията.

Предаването става хитово, след като Джереми Кларксън го поема през 1988 г.

Той напуска 11 години по-късно, но се завръща през 2002 г. за подновена версия заедно с Ричард Хамънд и Джейсън Доу, по-късно заменен от Джеймс Мей.

Тримата напуснаха през 2015 г., отстъпвайки място на поредица от водещи, сред които актьорът от "Приятели" Мат Лебланк, бившият шеф на тима от Формула 1 – "Джордан Гранд При" Еди Джордан и телевизионният водещ Крис Еванс.

Търговското подразделение на Би Би Си, BBC Studios, продава франчайза по целия свят, подкрепен от събития на живо и серия от стоки.

Поредица от международни версии, включително в Южна Корея, Китай и Франция, допринесоха за рентабилността на поредицата през 46-те години на възходи и падения. /БГНЕС