Легендата Мария Гроздева получи сребърен пистолет

Легендата на стрелбата Мария Гроздева, която в Токио след рекордното си 7-мо участие на Олимпийски игри обяви край на състезателната си кариера, днес получи от пресклуб „България“ специално изработено бижу – сребърен пистолет на престижната марка „Ювел“.

Мария Гроздева.

На церемонията присъстваха нейният треньор и съпруг Валери Григоров, и спортният директор на стрелковия съюз Димитър Тодоров. Двукратната олимпийска шампионка и носителка на още три бронзови медала от Олимпийски игри, 12 пъти първенец на Стария континент с 29 отличия от континентални първенства и 18 победи за Световната купа искрено благодари за жеста и толкова хареса умаленото скъпоценно копие на оръжието, че изрази желание да го носи като колие.

За всички успехи, увенчани от 90 медала в продължение на повече от 3 десетилетия, най-титулуваната наша спортистка благодари най-напред на своите треньори, първия Валентин Андреев, след него Емил Душанов и Валери Григоров, с когото спечели олимпийските титли плюс един бронзов медал. Не пропусна и спонсора Огнян Донев, който винаги й е помагал в тежки моменти. Мария Гроздева специално се обърна към Д. Тодоров, с когото заедно ръководят федерацията вече 8 години.

Валери Григоров.

Златната Мария разкри, че имала момент на криза, когато е мислела по-рано да каже край и да остави пистолета. Трусът се случил миналата година по време на пандемията, когато спират състезанията по стрелба и отлагат с една година Олимпийските игри в Токио. Към това се прибавя и непоправима загуба – бащата на Мария става жертва на КОВИД. Връщайки лентата още по-назад, Гроздева сподели, че най-драматичният момент в състезателната й кариера е Олимпиадата в Лондон 2012 г, когато след изключителния й първоначален резултат, не успява да влезе на финала само заради една точка.

Шампионката сподели, че търси достоен човек с финансови възможности, който да я замести като председател на Българския стрелкови съюз. Човек, който да поеме тежестта на допълнителните разходи извън бюджета, както и да инвестира в базата, която при това условие ще носи печалба. „За спортно-състезателната дейност федерацията е осигурена, но има наистина много други неща, за които не са предвидени пари, напр. за изнасяне на оръжие за състезание се заплаща 300 евро и още толкова за връщането му“, подчерта В. Григоров.

Ако федерацията има добър спонсор, може да се организира в бъдеще турнир у нас с участието на чуждестранни състезатели“, каза още Мария Гроздева. Тя изрично подчерта, че ако финансов благодетел не бъде намерен да ръководи стрелбата, тя в никакъв случай няма да свали отговорността от себе си и ще продължи да бъде начело на Българския стрелкови съюз. „Най-ценното качество, което развих в спорта, е отговорността. И това е на първо място“, заяви легендата.

Димитър Тодоров.

Шампионката коментира избирането й за член на Президиума на Европейската конфедерация. Тя била дори изненадана, че при толкова много сериозни кандидати, чула толкова силни препоръки за себе си. „Ще бъда връзката между атлетите и ръководството като говорител на атлетите“, каза Мария. Предстои промяна на правилата в спортната стрелба. Идеята е тя да стане по-зрелищна, но има спорни предложения в тази насока и тепърва ще се обсъжда и ще се вземе решение. /БГНЕС