Лекари: Джинджифилът и пилешката супа укрепват тялото при настинки

Настинките, грипът и други заболявания могат да циркулират вече в района, в който живеете и ако хванете нещо, може да се наложи да търсите лек, който не се купува в аптеката.


Ето и мнението на някои учени за това кои от популярните домашни лечения действително работят.

Лекарство: Гаргарата помага при възпалено гърло.

Ефективност: Действа.

Фактите: Гаргарата с физиологичен разтвор или билков чай овлажнява лигавиците, но това се отразява само на повърхността. "Възпалението в по-дълбоките области на лигавицата остава неповлияно", казва германската здравна фондация Stiftung Gesundheitswissen. Няма достатъчно научни доказателства, че гаргарата е ефикасна за лечение на възпалено гърло.

Въпреки това гаргарата може поне да облекчи болката. Проучванията показват, че 15% солен разтвор може да помогне за лечението на болезнена вирусна болка в гърлото, заяви Федералният център за здравно образование на Германия (BZgA).

Средство за защита: Инхалация за прочистване на синусите.

Ефективност: Не е доказана.


Фактите: Много хора ще опитат да се запарят над купа с гореща вода, когато имат настинка, и това често е от полза. Вдишването помага на естествената почистваща функция на лигавиците, а топлата пара овлажнява мембраните, казва Германската здравна фондация.

Проучванията показват, че вдишването не утежнява настинката, въпреки че симптомите не се подобряват значително, според изследователската мрежа Cochrane.

Ако опитате това, използвайте пара с температура около 38 до 42 градуса по Целзий, съветват от BZgA, като се позовават на Дружествата по оториноларингология и хирургия на Дружеството по обща и семейна медицина.

Лекарство: Гореща лимонова вода за лечение на настинка.

Ефективност: Понякога.

Фактите: Пресните лимони съдържат витамин С, от който се нуждае имунната ви система, казват от BZgA. В краен случай обаче смесвайте лимоновия сок само с малко по-топла вода, за да не се унищожи чувствителният на топлина витамин. "Ефективността на този домашен лек при съществуваща настинка все още не е доказана".

Средство за укрепване на организма: Пилешка супа


Ефективност: Действа

Факти: Много хора приготвят успокояваща пилешка супа с фиде, за да помогнат, когато някой се разболее, и това наистина помага. Топлината от пилешката супа кара кръвоносните съдове да се разширяват и подобрява притока на кръв към тъканите, твърди Германската здравна фондация. "По принцип топлите течности могат да разхлабят секретите и да им помогнат да се дренират по-добре". Пилешката супа дава на болния ви организъм ключови хранителни вещества и има противовъзпалителен ефект, според проучване на Университета на Небраска в САЩ.

Лекарство: Джинджифилът стимулира имунната ви система.

Ефикасност: Вярно.

Фактите: Джинджифилът се използва като средство за защита на здравето на хората: Джинджифил стимулира имунната система, като според проучване на Института за биология на хранителните системи "Лайбниц" към Техническия университет в Мюнхен малки количества джинджифил активират белите кръвни телца.

Джинджифилът съдържа много медицински ефективни вещества, казва Роман Хубер, ръководител на Университетския център по натуропатия във Фрайбург. Той съдържа вещества, които са противовъзпалителни и защитават клетките ви, според BZgA./БГНЕС