Лекари описаха някои от грешките в храненето, водещи до затлъстяване

Главен терапевт на свободна практика от Министерството на здравеопазването на Русия, член-кореспондент на Руската академия на науките Оксана Драпкина разказа, че хранителните навици най-често предизвикват затлъстяване, съобщи РИА новости.

Лекарят подчерта, че в повечето случаи проблемите с наднорменото тегло започват в детството. Така че, за тези, които имат дете с повишен индекс на телесна маса (ИТМ) след 30-40 годишна възраст при него хипертонията и затлъстяването вероятно ще се развият. В същото време, още в юношеска възраст, наднорменото тегло увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

В същото време, както възрастните, така и децата най-често имат нездравословни хранителни навици, които допринасят за получаване на излишни килограми, каза специалистът. Един от тях е дисбаланс в потока и изразходването на енергия: хората ядат твърде много, но пренебрегват физическото натоварване. Според педиатърът Федор Катастонов, за да се реши този проблем, трябва да се яде точно толкова, колкото искате, не повече. В допълнение, лекарят съветва да се сведе до минимум броят на закуските между основните хранения.

Не на последно място ролята, която играе рекламата на храните, принуждава хората да ядат, дори когато не чувстват глад, твърдят лекарите.

"За съжаление живеем в среда, която насърчава непрекъсната лакомия: пълен хладилник у дома, в града - на всеки ъгъл павилиони и кафетерии, където можете да хапнете бързо", обясни Драпкина.

Лекарите съветват "да се включи критическото мислене" и да не се вярва на рекламните лозунги за полезността на ястия по избор и на вериги и услуги за бързо хранене./БГНЕС