Лекарите от УМБАЛ „Св. Анна“ дадоха втори живот на Денис Кралевски от РСМ

Екипът на д-р Станислав Йорданов от болница „Св. Анна“ извърши уникална операция, отказана в няколко държави, за да спаси гражданина на РСМ Денис Кралевски, предаде репортер на БГНЕС.

Екипът на д-р Йорданов извършил уникалната операция

Българските медици спасители

През лятото на миналата година Денис от Скопие катастрофира тежко с мотоциклет в РСМ. Той изпада в кома около 40 дни и животът му е спасен в реанимацията на македонска болница. Има множество фрактури и тежко увреждане на гръкляна и шийната част на трахеята. „Това довежда до постепенно стесняване на дихателните пътища. От есента на миналата година дишането на Денис се влошава прогресивно. През януари извършването на минимални физически усилия е силно затруднено от тежък задух.“, разказа пред БГНЕС д-р Станислав Йорданов от отделението по Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Св. Анна“.

Лекарите в няколко балкански държави – РС Македония, Сърбия и Словения – отказват да извършат високо рискова оперативна интервенция. Тогава той се обръща за помощ към медиците от болница „Св. Анна“, където е приет от д-р Йорданов и доц. Конов.

Д-р Камел, д-р Христова и д-р Иванова на визитация при Денис

„Първото усещане, когато видях Денис, беше, че трябва да му помогнем, защото виждах, че нещата вървят зле и няма време за чакане“, сподели д-р Йорданов и добави: „Колегите са отказали извършването на операцията, поради високия риск който тя крие, включително и за живота на пациента, но ние решихме казуса успешно“.

Случаите като този са сравнително редки, но в страната ни те са лечими. В Европа не са много центровете, работещи подобен тип хирургия. Операцията на Кралевски продължава часове, но благодарение на екипа на д-р Йорданов, включващ доц. Конов, д-р Христова, д-р Иванова, д-р Михнева, д-р Романова, д-р Дилова, д-р Лазаров, д-р Камел и м.с. Лазарова, д-р Николаков и анестезиологичния му екип – чудото е факт и пациентът е спасен. „Благодаря на моя екип с който работихме, както и на анестезиологичния екип. Без тях и без грижите на сестрите и санитарите от нашето отделение нямаше как да постигнем този успех. Грижите за пациента са екипна работа и медицината не е „one man show“, подчерта д-р Йорданов.

Грижите за пациента са екипна работа и медицината не е „one man show“

Доц. Конов подчерта качествата на медиците, осъществили тази уникална операция. „Д-р Йорданов е един прекрасен хирург и сме създали един добър център в болница „Св. Анна“. Такъв се прави с добра техника, добро разбиране в екипа и добри анестезиолози. Воденето на анестезия на такъв болен е предизвикателство“, добави той.

Вторият живот на Денис

Операцията на младежа е направена на 20 януари и днес той е като нов човек. Лекарите, които наблюдават неговото възстановяване, даже се шегуват, че той е готов за космонавт.

„Дойдох в България, защото имах много големи проблеми след претърпяната катастрофа. Доц. Конов и д-р Йорданов ме приеха и направиха всичко, за да бъда здрав, да мога да дишам. Много им благодаря, много съм доволен от престоя си в болница „Св. Анна“, каза Кралевски.

Денис е много доволен от своя втори нов живот

Сега той диша спокойно, храни се и пие течности, може да си движи главата, но трябва още известно време да спазва режим до пълното му възстановяване. Младежът съветва всички, които имат подобен проблем смело да търсят помощ в „Св. Анна“, където ще бъдат лекувани добре.

„Живея втори живот. Благодаря за втория живот, който ми даде, да мога да дишам и съм много доволен“, сподели Денис, обръщайки се към д-р Йорданов.

„И за мен е щастие и гордост, че се справихме заедно и мога да видя усмивката ти“, каза на свой ред лекарят от „Света Анна“.

Спасител и спасен

По-строги мерки срещу безотговорните шофьори – приоритет на следващото НС

Пътният инцидент с македонския гражданин е още едно напомняне за войната по пътищата, която се води в България. Д-р Йорданов призова бъдещите народни представители да вземат по-ефективни мерки срещу това продължаващо безумие, дължащо се на употребата на наркотици и алкохол. „Мерките трябва да бъдат по-строги и по-радикални. Надявам се това да бъде един от приоритетите на новия парламент, защото всеки ден се сблъскваме с трагедии. Надявам се по някакъв начин те да бъдат намалени“, каза той.

Лекарят призова обществото да се отнася с по-голямо уважение към медицинската професия и да не превръща медиците във врагове, защото в един момент може да се окажем в ситуация, в която да няма кой да ни лекува. „Хората не трябва да забравят, че когато спасяваме човешки живот, ние поемаме рискове. Много често поемаме риск и за нас самите“, подчерта д-р Йорданов.

Доц. Конов: създадохме един прекрасен център в "Св. Анна"

С него е съгласен и доц. Конов:Трябва да се рекламира работата на лекарите и изобщо българската медицина, а не да е враг номер едно на държавата. Трябва да се знае, че в медицината две и две не прави четири. Медиите трябва да подкрепят всички здравни заведения, които носят тежестта на професията“. /БГНЕС