Лекарствата за домашно лечение на Covid стават безплатни

Лекарствата за домашно лечение са разделени в три групи: антибиотици, кортикостероиди, и лекарства, повлияващи на кръвосъсирването. Това са най-често използваните лекарства при Ковид. Пациентите с вируса ще могат да ги получават безплатно при домашно лечение. Ще могат да получат и ковид-зоните и пулсов оксиметър, за да могат да си следят кислородната сатурация у дома, и ако тя падне под определени нива, да могат да сигнализират и да бъдат хоспитализирани и да преминат всякакви изследвания. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред БТВ.

Здравното министерство има готовност и да предостави оборудване на всяка една от ковид-зоните по списък от апарати до 50 хиляди лева, допълни здравният министър.

Когато има формирани ковид-зони в повечето болници в страната пациентите няма да товарят общопрактикуващите лекари и няма да се смесват потоците, а директно ще ходят в болниците. Лекарите и сестрите в Ковид-зоната ще наблюдават хората на домашно лечение, - пациентите преминават прегледи и изследвания, взимат си лекарствата от аптеките, и се лекуват вкъщи. Ако има усложнения, се връща в зоната, или звъни по телефона, ако има нужда. Тестовете на болните също ще се покриват от здравната каса, допълни Кацаров.

Това дава възможност на общопрактикуващите лекари да обърнат внимание повече на хората с хронични заболявания – а те са рисковата група, в която имаше най-много смъртни случаи през миналата година, допълни министърът.

Процедурата по създаването на тези Ковид-зони беше много сложна, в сряда ще бъде финализиран процесът, а в четвъртък болните от Ковид на домашно лечение ще могат да взимат лекарства безплатно.

Хората без здравни осигуровки няма да плащат лечението си, допълни Кацаров.

По отношение на ваксинационния процес, Кацаров отбеляза, че „щях да изкарам много лежерен мандат като министър ако правителството на Бойко Борисов не ми беше оставило една почти съсипана здравна система, тежко дебалансирана във всичките й сфери“. Той допълни, че правителството на Борисов е объркало ваксинацията от самото й начало – в първите три месеца са направени близо 100 хиляди ваксини. „В първите три месеца страната беше оставена без ваксини заради грешна преценка при договарянето на доставката на ваксините. Вместо едните, те договориха други, които не бяха пристигнали. Когато пристигнаха ваксините с най-голямо количество, лично премиерът Бойко Борисов излезе и ги забрани за употреба. След това отмениха забраната, и оттогава досега никой не иска да се ваксинира с ваксините на АстраЗенека. Ние имаме договорени 4,5 млн. ваксини, с които никой не иска да се ваксинира.“

„Най-голямата грешка, която допуснаха, е с възрастните хора. 86% от починалите с Ковид са хора над 60-годишна възраст. Те бяха поставени от Ваксинационния план, който прочее просъществува един месец – от януари до февруари, - в четвърта група. Всички европейски страни поставиха в първата група възрастните хора, защото те са най-застрашени. Нямаше информационна кампания, допуснаха се много антиваксърски настроения“, допълни Кацаров.

Няма как един лекар – какъвто съм аз, да е антиваксър. Ваксината е едно от най-големите достижения на медицинската наука. За петте месеца на управление на ГЕРБ тази година са поставени общо 900 хиляди ваксини, а за трите месеца на служебното правителство – 1.3 млн. ваксини. Направих всичко възможно да ускоря ваксинацията, като поставихме на първо място възрастните хора, допълни министърът.

Не е възможно у нас да бъде поставена трета доза по официален път, причината е, че не е разрешено от Агенцията по лекарствата. Даде се възможност на страните да реши дали да допусне трета доза, като сама поема отговорността за това нещо. Събрах вчера експерти, които да обсъдят фактите, но тяхното становище е на този етап да не се избързва с поставянето на трета доза. Очакваме в близките седмици ЕАЛ да реши дали да разреши допълнителни дози.

Ако се бяхме ваксинирали поне 60-70% от населението, или възрастните бяха ваксинирани поне на 90%, нямаше да предложа нито една мярка. Не ме притеснява броят на заразените, а броят на заетите болнични легла и на тези в интензивните отделения. Мерките, които са наложени в момента, не са тежки, а са много добре премислени.

Има много голяма разлика от епидемиологична гледна точка между работата на един ресторант и един шивашки цех, например. В цеха ходят едни и същи хора всеки ден, а в ресторанта – най-различни хора. Тоест рискът от предаване става огромен, допълни Кацаров.

„Нямам лични отношения с Костадин Ангелов. И нека като се качва по стълбите, да не се спъне, щото на лъжата краката са къси. Той никога не е бил работодател на съпругата ми и никога нейната заплата не е зависела от него. Това е опит да се отклони вниманието от поразиите, които е направил в самата болница. 70 милиона лева е натрупал дългове за 4-те години, в които е бил управител на тази болница. За да си представите за какво става дума: 100 милиона лева е актуализацията на бюджета, за който се караме три дена в НС. 70 млн. са дълговете на Александровска болница, като 35 от тях са в просрочие – с договорени от него лихви с 15-20% над основния процент. Тази болница Ангелов я е докарал до фалит. Има покриви, които текат, разпадат се водопровода, канализацията, цялата е разкопана вътре. Тя е в катастрофално състояние. Кой ще плати тези пари? Знаете ли, че това са парите, които плащаме на медиците на първа линия за една година! Всеки един от кредиторите й може да поиска тя да обяви фалит, и ще е с право. До това състояние е докарана първата и най-голяма болница у нас“, завърши Кацаров./БГНЕС