Лекарство за артрит помага при косопад

1 на всеки 3 души с алопеция ареата е в състояние да възвърне нормалния растеж на косата си с просто и ефективно лекарство срещу артрит. Резултатите от проучването са публикувани в The New England Journal of Medicine.

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което кара тялото да атакува космените фоликули. Болестта унищожава космените фоликули по цялото тяло, причинявайки косопад. Хората от всякаква възраст, пол и етнически произход могат да развият алопеция ареата. Въпреки това, по-често човек развива алопеция ареата преди 40-годишна възраст.

Според официални данни 147 милиона души по света страдат от това заболяване.

Понастоящем няма официален лек за алопеция ареата. Някои хора с леки форми на заболяването могат да се радват на повторно израстване на косата. Текущите лечения включват кортикостероиди, локален миноксидил (т.е. Rogaine) и имуносупресивни лекарства.

Екип от изследователи, ръководен от д-р Брет Кинг, доцент по дерматология в Медицинското училище в Йейл, наскоро публикува резултати от фаза 3 клинично изпитване. Проучването разглежда употребата на барицитиниб - лекарство с рецепта за лечение на умерен до тежък ревматоиден артрит. Барицитиниб е инхибитор на Янус киназа (JAK), който нарушава способността на тялото да комуникира със специфични протеини, наречени цитокини, свързани с възпаление.

За изследването д-р Кинг и неговият екип са изследвали 1200 души в две големи проучвания. Участници са както мъже, така и жени на възраст над 18 години. Всички участници са имали тежка алопеция ареата, дефинирана чрез инструмента за тежест на алопеция (SALT) от 50 или по-висока оценка. SALT варира от резултат от 0 без загуба на коса от скалпа до 100, което е пълната загуба на цялата коса от скалпа.

По време на 36-седмичните проучвания участниците са получавали или 2 милиграма, или 4 милиграма барицитиниб всеки ден, или плацебо.

Резултатите от проучването също показват възможни странични ефекти от използването на лекарството като лечение на алопеция ареата. Според изследователи, най-честите странични ефекти сред участниците в проучването са акне, повишени нива на креатин киназа и повишени нива на холестерол с липопротеини с ниска и висока плътност. /БГНЕС