Лекарството "Пулмикорт" изчезна от аптеките

За сериозен недостиг на лекарството "Пулмикорт" алармират лични лекари и пациенти, предаде репортер на БГНЕС. Непредставителна проверка на наш репортер в 5 аптеки от различни вериги потвърждава сигналите.

В аптеката на 29-та поликлиника в София "Пулмикорт" няма, няма и в складовете, с които аптеката работи. Същото е положението и в три от аптеките, разположени в сградата на 20-та поликлиника в квартал "Борово", както и в други две независими една от друга аптеки в квартал "Манастирски ливади".

Джипита заявиха за БГНЕС, че лекарственият продукт често се прилага и за ковид болни, което прави търсенето му още по-голямо.

Масово родители, за чийто деца лекарството е предписано за инхалации, прибягват към търсенето му в съседни неевропейски страни като Сърбия, например, където препаратът може да се намери много по-лесно и дори по-евтино.

Последно на 8 декември здравното министерство информира, че недостиг на лекарството няма, но само седмица по-късно оказва се това не е така.

Също към тази дата, в Изпълнителната агенция по лекарствата не беше постъпвала информация за преустановяване на доставките.

Тогава от МЗ заявиха, че през месец декември са планирани 2 доставки от лекарствения продукт Pulmicort Nebuliser suspension 0.25 mg/ml - 2 ml. /БГНЕС