Лена Бориславова: Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка

В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Прокуратурата и главният прокурор бяха основна причина за неприемане на нашия Плана за възстановяване и развитие.

Това каза началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова в изявление в Министерски съвет във връзка с по-ранния брифинг на прокуратурата и обзора на обвинението за „неверни политически твърдения”, предаде репортер на БГНЕС.

Тя съобщи, че от утре ще започне да функционира и специална подстраница към тази на МС за това как граждани могат да подават сигнали до Европейската прокуратура.

Бориславова изброи предприетите за 100 дни стъпки по закриването на спецсъда и прокуратурата, законопроекта за КПКОНПИ и фактът, че МС вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин.

Изпълнителна власт няма да се откаже и ще продължава да работи усилено в тази посока, заяви Бориславова.

Началникът на кабинета на Кирил Петков отбеляза, че будят недоумение редица факти в поведението на прокуратурата и отбеляза поканата на спецпрокуратурата да бъде изпратен лист на физически лица, които могат да бъдат разследвани.

Няма да бъде изпратен такъв списък, заяви категорично Лена Бориславова.

Прокуратурата не бива да забравя, че освен независима, тя дължи и отчетност на българския народ. Когато проумее това, може би ще стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за обществото, заяви Бориславова. /БГНЕС