Леонид Михелсон – най-успешният руски милиардер на десетилетието

Собственикът на газовата компания „Новатек“ Леонид Михелсон е най-успешният руски милиардер на отиващото си десетилетие, сочи класация на списание „Форбс“.

Леонид Михелсон и Владимир Путин

От 2010 г. състоянието на Михелсон е нараснало с 22,6 милиарда долара и към 24 декември 2019 г. то се оценява вече на 27 милиарда долара, пише списанието.

Второто място е за собственикът на дялове в „Новатек“ и „Сибур“ Генадий Тимченко. За второто десетилетие на новото столетие той е заработил 20,8 милиарда долара. Сега стойността на активите, които притежава, се оценяват на 22,7 милиарда долара. В първата тройка намира място и основният акционер в най-големия производител на никел, паладий и платина „Норникел“ Владимир Потанин със състояние от 23,8 милиарда долара. За десет години неговият капитал е нараснал с 13,5 милиарда долара.

Президентът и съсобственик на „Лукойл“ Вагит Алекперов е четвърти. Неговото състояние се е увеличило с 13,2 милиарда долара и днес той владее до 23,8 милиарда долара. Пети е основният собственик на „Северстал“ Алексей Мордашов с 20,2 милиарда долара, приръст от 10,3 милиарда.

Вагит Алекперов

По-нататък в класацията се нареждат главният акционер в „Еврохим“ и СУЕК Андрей Мелниченко със състояние от 14,6 милиарда долара /ръст от 10,2 милиарда/, притежателят на „Ренова“ Виктор Векселберг с 11,9 милиарда долара /ръст от 5,5 милиарда/, собственикът на USM Holdings Алишер Усманов с 12,5 милиарда долара /ръст от 5,3 милиарда/.

На девето място е собственикът на Ново-Липецкия металургичен комбинат Владимир Лисин, чието състояние за 10 години е нараснало с 5 милиарда долара и в момента е 20,8 милиарда. А десетката се оформя от генералния директор и съсобственик на Уралската металургична компания Андрей Козицин с 5,8 милиарда долара. Той е забогатял с 4,6 милиарда.

Владимир Лисин и Дмитрий Медведев

Общо руските милиардери са увеличили своето състояние със 111 милиарда долара. Този показател е малко по-малък от активите, които има най-богатият човек на планетата – основателят на „Амазон“ Джеф Безос, констатира „Форбс“. /БГНЕС и РИА „Новости“