Леонид Волков: EС да постави под санкции още 6000 руснаци

Антикорупционният фонд, оглавяван от Алексай Навални, излезе със списък с имена на 6000 руснаци, които, според Фонда, имат съществен принос за войната в Украйна.

"Това са хора, които със своите преки и косвени действия направиха тази война възможна – те са ключови служители на Путин, ключови пропагандисти или ключови корупционери, които подкрепят войната и подстрекават към война."

Това каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR Леонид Волков. Волков е политически съветник на руския опозиционер Алексей Навални, който беше осъден в Русия и се намира в затвора.

"Ето ви пример: заместник кметът на Москва, който отговаря за транспорта - Максим Лексутов. От една страна, той е олигарх - собственик на голяма компания, която произвежда трамваи и тролейбуси, от друга страна, той е държавен служител, той е заместник-кмет. Той е корумпиран, защото купува трамваи и тролеи от собствената си компания. Съпругата му е естонски гражданин и огромните активи на семейството му са инвестирани в Естония. Когато имаше протести в подкрепа на Алексей Навални преди година, докато той провеждаше гладна стачка през април 2021, хиляди хора по улиците призоваваха за освобождаването му, а Лексутов издаде заповед всички служители на транспортната система в Москва, които са подкрепили повече или по-малко публично Навални да бъдат уволнени. Тоест той е и част от машината за политически репресии. Това е много ясен пример. Той е много богат, той е държавен служител, корумпиран служител, който използва поста си във властта в Русия за собствени облаги, изнася парите си на запад и за да запази позицията си стабилна, той участва в политическите репресии срещу протестиращите," каза Волков.

По думите му това е много типична картина.

"Така работят механизмите на путиновия елит. Те извършват престъпления срещу човешките права, срещу човечеството, срещу политическите опоненти или срещу Украйна, не защото са садисти, а защото искат да запазят това, което са откраднали. Ние смятаме, че наложените им санкции вероятно ще допринесат за появата на повече пукнатини в кръга на Путин. Защото за първи път нашето предложение включва не само върхушката, но и средните нива – заместник министри, областни управители, хора от управлението и средния ешалон в държавните агенции. За тях къщата им в България или вилата им във Франция или хижата им в Латвия са не само начин за укриване на парите, които са откраднали, но и техния пенсионен план. Това е целият им живот. Те вероятно са откраднали няколко милиона евро и са ги вложили в някакъв недвижим имот. Реалният шанс те да не могат повече да пътуват и да се възползват от парите си за пенсия може да повлияе на преценките им, може да повлияе на подхода им," каза Волков.

"Путин разполага с огромна, но подценявана мрежа на влияние и в Европа. Герхард Шрьодер (б.р. - бившият германски канцлер, който оглави Надзорния съвет на Роснефт) и Карин Кнайсел (бившият австрийски външен министър, която също мина на работа в Роснефт и стана известна с това, че покани Путин на сватбата си), са само два много явни примера, но има още много," казва още Волков пред Милотинова в предаването "Брюксел 1".

"Путин има нещо като истинска колекция от членове и бивши членове на европейски правителства, които обслужват неговите държавни компании, като Франсоа Фийон. Бившият френски министър председател е член на управителния съвет на "Зарубежнефт". Сред останалите има и един бивш министър-председател на Финландия. Освен това има много други членове на Европейския парламент, членове на национални парламенти, които явно получават заплати от Путин. Хората, които през 2014 посетиха Крим и после усилено се потрудиха да обяснят на Запада, че референдумът, оправдаващ анексирането на Крим е бил перфектен и наистина демократично проведен. И така нататък. Да, наистина, мрежата на влияние на Путин на Запад трябва да бъде внимателно разтурена и това е отделен голям проект. Ние, като Фонд против корупцията настояваме за разплитане на мрежата на влияние на Путин и в Европа, но целта на този списък от имена, които трябва да се санкционират е съвсем различна – той взима на прицел руски граждани, които са направили възможна тази война.

Според Волков вътрешният кръг на Путин се състои от най-близките му приятели, които са учили и са работили заедно с него. "Всички те са около 70-годишни, но средният ешелон в управлението на Путин са много по-млади хора. Те трябва да мислят за живота си след Путин, те заемат ключови позиции в армията, в пропагандата, в системата за масови репресии и разбира се в системата на корупцията. Тези хора вече са започнали да мислят какво ще е тяхното бъдеще след Путин. Дали те ще бъдат считани за военнопрестъпници или за хора, които нямат нищо общо с този режим," заяви съветникът на Навални.

По думите му мнозина от тях ще направят всичко възможно, за да избегнат включването им в списъка със санкционираните. Те ще подадат оставки, публично ще осъдят войната, ще напуснат страната. Това ще направи руския режим по-малко ефикасен и по-слабо успешен.

В момента има около хиляда и сто руски граждани общо във всички списъци на санкционираните. Говорим за различни списъци – европейските списъци по закона Магнитски, украинските списъци свързани с войната, има американски списък Магнитски, канадски, украински, британски, австралийски, японски, новозеландски. Те донякъде се припокриват, но имат и различия. Така че, като цяло има около 1 100 души. Списъкът на Фонда на Навални от близо 6000 руски граждани е нов и е много по-голям и всеобхватен, обясни Волков. "В него сме вложили цялото си познание, цялото си разбиране за това как реално е изграден елитът на Путин, кой е наистина важен, кой играе важна роля за режима на Путин. Много от тези хора досега са оставали в сянка".

По отношение на газовата криза вследствие войната в Украйна, Волков коментира:

"Това, което очаквам е животът в Европа да бъде доста труден без руския газ. Но колкото и труден да бъде, животът на хората в Харков или Мариупол е по-труден. Много по-труден. Светът си играеше игрички заедно с Владимир Путин в продължение на твърде много години. През 2014, след анексирането на Крим, Ангела Меркел произнесе по адрес на Путин известната фраза: „Той е откъснат от реалността.“ Това беше така, беше точно така. Диагнозата беше правилна и определено се отнасяше до Владимир Путин. Но какво последва? Нищо. В продължение на осем години след това светът нищо не направи. Продължиха да го канят навсякъде, продължиха да се отнасят с него като към уважаван член на международната общност. Тоест, имаме човек, който е откъснат от реалността в продължение на 8 години и позволяваме това откъсване да се задълбочи и да се развие до война. Европа продължи да купува газ и петрол и не мислеше за диверсификация за избягване на зависимостта и така нататък. И сега, когато започна войната, цената трябва да се плати, цена има и тя трябва да е сподели. Каквото и да се случи, Украйна плаща и ще плаща най-голямата част от тази цена. Но и останалите трябва да участват по някакъв начин. Искам да кажа, че след като се допуснаха толкова много грешки, сега, за да се отървем наистина от Владимир Путин, да се отървем от най-голямата заплаха за сигурността на света ще бъде голямо предизвикателство. То ще ни струва много и е крайно наивно да се мисли, че светът може да се отърве от Владимир Путин просто като плати с живота на украинските цивилни. Не! За съжаление всички ще страдат. Путин е твърде мащабно зло. И да, вероятно европейските потребители ще трябва да плащат повече за природни ресурси, те ще трябва да платят миналите грешки на своите политици. Европейските предприемачи, европейският бизнес ще пострадат, всички ще пострадат. Но Украйна страда най-много, няма място за сравнение. Тази цена трябва да бъде споделена, но това е единственият начин. Не можете да спечелите войната срещу Путин докато му плащате почти един милиард евро на ден, а той използва тези пари, за да финансира своя режим, да финансира репресивния си апарат и, разбира се, да финансира оръжията, които изпраща срещу Украйна," заяви Волков.

Съветникът на Навални не е оптимист относно продължителността на войната.

"Тя може да продължи още много месеци, защото Москва не разполага с достатъчно военна мощ, за да победи, но и не може да си признае провала. Украйна не може да приеме настоящото положение и ще се бие, за да си възвърне териториите. И това наистина може да бъде кървава баня в продължение на много месеци. И в това отношение е още по-важно Европа да прилага още по-силен натиск срещу Путин, защото той е най-сериозната заплаха за света след Хитлер. А може би той е и по-сериозна заплаха, защото разполага с ядрено оръжие," коментира Леонид Волков. /БГНЕС