Летище Бургас със 70% ръст на пътниците спрямо 2021 г.

Чартърният сезон на летище Бургас ще приключи в края на октомври с полет до Анталия, съобщи за БГНЕС директорът на Летище Бургас Георги Чипилски.

„До момента сме обслужили около 1 милион и 560 хиляди пътника и очакваме да обслужим до края на годината малко над 1 милион и 600 хиляди, което представлява 70% ръст на обслужени пътници спрямо 2021 година, което е около 56% от нивата на 2019 година, тоест още не сме възстановили трафика напълно”, заяви Георги Чипилски.

По отношение на развитието на пазарите е нямало изненади от предварителните прогнози, съобщи Чепилски.

„Очаквано Полша зае първо място, следва Великобритания, Чехия, Германия и Израел. Първите пет пазара и дори следващите пет пазара имат ръст спрямо 2021 година, като три от първи до 10 пазара дори са на нивото и преминали нивото 2019 година, това е пазар Полша, за който очакваме почти същи нива е с леко увеличение до края на годината спрямо 2019 година, пазар Австрия и пазар Унгария ,които ще има ръст над 40%”

Въпреки чувствителния ръст на туристите от Полша те няма как да компенсират липсващите руски туристи.

Георги Чипилски

„Не бих казал, че може да компенсира изцяло спрените полети от Русия, тъй като ние очаквахме от там голям брой туристи- около 200 000 пътника, които няма как да бъдат компенсирани с увеличението на полския пазар, но частично беше компенсиран с пристигащите от Полша, както и завръщането на пазар Великобритания, след две години Ковид”.

На летище Бургас са очаквали малко по-добро развитие на пазар Германия. Ще се разчита през следващия сезон на по-сериозна реклама на този пазар.

Най- натоварените дни за бургаското летище са били вторник и петък, през август, като в петък са обслужени 150 самолета с 26 000 пътника, а във вторник 120 самолета и към 20 000 пътника. 800 000 пътника са преминали през летището през юли и август, което е 60% от трафика за 2022г.

Прогнозите на Международната организация на летищата е, че самолетният трафика в Европа ще се възстанови напълно през 2025 г., а според директорът на бургаското летище това ще се случи една година по-късно.

За първи път това лято Летище Бургас изпълнява полети до Анталия. От август до края на октомври ще се изпълнят общо 17 полета до турския курорт./БГНЕС