Летище София въведе система за самостоятелно сканиране на бордните карти

Летище София въведе система за самостоятелно сканиране на бордните карти при първата проверка.


С новата система всички пътници вече сами сканират баркода на бордните си карти още на ниво 0 на Терминал 2, предаде репортер на БГНЕС.

При правилна бордна карта вратите се отварят сами и пътниците се качват на следващото ниво за проверката на скенерите. Засега все още има и проверка на място от служители на летището, като с времето ще отпадне. Бордните карти могат да бъдат електронни или хартиени.


С въвеждането на новата система вече няма да има струпване на пътници при сканирането на бордните карти, където в момента има само три гишета- Служителите ще продължат да помагат на пътниците при сканирането и ще напътстват тези с проблемните баркодове.


Системата е нова за България, но не и за Европа - по-големите летища отдавна са въвели този начин за облекчаване на опашките.

През тази година Летище София планира да въведе в експлоатация още самостоятелни гишета за чекиране на багаж, където пътниците сами ще си мерят куфарите, ще си поставят стикерите и ще ги пускат на лентата.

Още през 2023 г. летище София обяви партньорство с испанската технологична компания AIRPORT GURUS - важен етап подобряването обслужването и условията за пътуване./БГНЕС