Сираков: Левски ще има нов собственик до 10-12 дни

Левски ще има нов собственик през следващия сезон. Това обяви мажоритарният притежател на акции в клуба Наско Сираков навръх 107-та годишнина от създаването на „сините“, предаде репортер на БГНЕС. Бившият играч на „сините“ направи изявление навръх 107-ия рожден ден на Левски. Той и редица други ръководители, футболисти и бивши легенди на клуба поднасят по традиция цветя и венци на Могилката до 22-ро училище в столицата.

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков.

„Първо честитя най-светлия празник на всички българи. Празникът на цяла синя България, 107-та годишнина на Левски. Левски ще има нов собственик. В момента, в който е завършено всичко, той ще излезе пред вас. Приоритетите: той поема всички задължения и осигурява издръжка. Приоритет номер 1 е построяването на изцяло нов европейски стадион по най-бърз начин, включително, че бутаме и кабриото (б.ред. новия сектор А)“, започна той по отношение приоритетите на новия собственик на клуба.

Емоционалният Сираков разкри повече подробности за новия благодетел на „сините“ и заяви, че очаква пълно съдействие от държавата по отношение построяването на новия стадион. „Изпращам най-тежката година в „синята“ история. Когато дойдох преди една година, единственото, което обещах е, че Левски ще го бъде и няма да фалира. Мисля, че това го изпълнихме, не съм обещавал резултати, но сега ви ги обещавам. Човекът няма нищо общо с политика, англичанин е. Бизнесът му е ситуиран в Ню Йорк, феновете трябва да са спокойни. Ако го питате него, той ще ви каже, че иска след три месеца да започнем строежа на новия стадион“.

„При всички положения ще имаме нужда от съдействие от държавните органи. Ясно заявявам – нещо, което сме наследили, завещание от нашите деди, които са отделяли от залъка си и са работили като кучета, за да го има стадион „Георги Аспарухов“, ние сега трябва да искаме позволение за нещо, което е наше, и да се молим. Ние сме единствените, които сме си построили сами стадиона. Така че, очаквам пълно съдействие от всички държавни институции на тази тема. До две години да имаме европейски стадион, който ще е основата на Левски в Европа, където ни е мястото“, допълни Сираков.

Той разкри и че по желание на новия собственик от Великобритания, ще остане президент на Левски. „По желание на бъдещия нов собственик, аз ще остана като президент на клуба и ще отговарям за спортно-техническата част. Разбира се, най-нормалното нещо, футболът е бизнес, човекът гледа на това като бизнес и ще вложи 100-150 милиона евро – затова се налага акциите да бъдат прехвърлени. Разбира се, това не може да стане за един ден. Единственото, което ме е интересувало, е сигурността на Левски. Всяка една точка по инвестиционен план, ако не бъде изпълнена, акциите да се върнат при мен. Това е една гаранция не за мен, а за Левски и всички нас, човекът е абсолютно съгласен с това нещо. Още един път Ви честитя този празник и Ви обещавам наистина, че нас ни чакат много, много по-добри времена“.

На въпрос на БГНЕС относно това кога „сините“ очакват финализирането на сделката за новия собственик, Сираков заяви: „Може да стане до края на седмицата, максимум до десетина дни се надявам всичко да приключи. Затова се работи и толкова сериозно юридически, защото ние българите и аз включително сме Тома Неверни, затова съм поставил всички тези условия. Следващият сезон малко сме го изпуснали, много трудно може да се направи отбор за 40 дена, но при всички положения ще играем решаваща роля в първенството".

"Сините" отпразнуваха 107-годишнината на клуба на Могилката до 22-о училище.

На въпрос дали отново ще се събере тандемът Наско Сираков и Мъри Стоилов, Сираков отговори: "Да подпишем всички договори, тогава ще го мислим. Вярвах, че ще може да се оправим и без чужда помощ. Само във футбола, в световния футбол, загубите са между 7-8 млрд. евро. Има доста отбори в световен мащаб, които вече не съществуват и фалираха. В един момент стана ясно, че ако не намерим стратегически партньор от чужбина, трудно ще се оправим. Няма сериозен футболен клуб, който да е сериозен бизнес проект, без собствен стадион. Желанието и основното нещо, което иска новият собственик, е построяването на нов стадион. Ще се чувствам по-освободен, когато подпишем всички договори – надявам се до края на седмицата, максимум 10-12 дни. Вижте какво, ще видим кога ще има Конгрес, кой каква платформа ще изкара, но при всички положения Левски е за промяна и смяна на статуквото“, завърши той пред медиите по отношение на това къде се намира клубът по отношение БФС и въпроса с президентския пост на централата. /БГНЕС