Левски ще си гарантира четвъртото място и може да атакува топ 3 при победа над Черно море

Нови два мача от Първа лига ще се изиграят в петък. От 18,00 часа е битката за оцеляване между Хебър и Септември София, а в 20,30 започва двубоят от първата шестица Левски - Черно море.


Три кръга преди края е много интересно в шампионската група. В сряда Лудогорец се поздрави с Купата на България, което означава, че ЦСКА 1948 ще е пределно мотивиран да запази третата позиция в подреждането. Четвъртата вече носи право на бараж за участие в Лига на конференциите. Към момента на нея е Левски, но апетит има и Черно море, който пристига в София да се доближи на само точка от "сините". Победа на столичани пък означава, че те не само ще решат спора с "моряците" в своя полза, но и ще се изравнят по точки с ЦСКА 1948.

В първия кръг от пролетния дял Черно море победи Левски като гост, но на неутрален терен във Велико Търново. Резултатът може и да бе само 1:0 в полза на „моряците“, но два техни гола бяха отменени, докато добрите положения пред играчите на "сините" не бяха много. Двубоят във Варна през ноември пък завърши без попадения.

Предстоящата среща обаче заварва Левски в доста по-добра форма от тогава, когато победа липсваше дълго време. В първата половина от месец май столичани загубиха от Локомотив Пловдив и завършиха 2:2 с ЦСКА 1948, което бе сериозен удар по техните европейски амбиции. Нищо обаче не е загубено и Ивелин Попов и компания показаха това при категоричното 3:0 срещу „смърфовете“ в Пловдив.

Черно море не се намира в особено добра форма, като победи единствено Спартак Варна в последните си пет мача за първенство и допусна отпадане от Купата на България от Лудогорец. „Моряците“ обаче правят добро впечатление и силен сезон и определено трябва да съжаляват, ако не се доберат до европейско участие. Те прибраха само точка от първите два мача в шампионската група. Първо бе допуснато поражение от ЦСКА, а в предишния кръг бе спасена точката в домакинство на ЦСКА 1948.

Хебър пък ще посрещне Септември София с ясната идея да се върне на победния път. Миналата седмица домакините допуснаха поражение от Спартак Варна с 1:2 в среща от плейофите на националното първенство. Това бе едва четвъртата победа на варненци през сезона в efbet Лига. Всички голове бяха отбелязани през второто полувреме. В началото на 47-та минута от срещата, отборът от Пазарджик излезе напред в резултата, благодарение на Георги Търтов.

Въпреки това, домакините успяха да се възстановят. Лерой Микелс изравни с впечатляващ гол от дистанция, а Евандро направи пълния обрат за състава на Спартак Варна. По този начин домакините инкасираха втората си поредна загуба от старта на плейофите за оцеляване в елита. В предходния кръг играчите на Хебър загубиха гостуването си на Пирин със същия резултат. Така домакините останаха на предпоследното място във временното класиране, на четири точки от спасителната зона.

Септември София от своя страна спечели срещата си срещу Пирин с резултат 2:0 в мач от 32-ия кръг на efbet Лига. За столичния отбор това бе първа победа след осем поредни загуби. Пълният актив от точки от двубоя върнаха надеждите за запазване на мястото в елитната лига. Резултатът бе открит от Валентин Йосков след час игра с изключително красив гол, а в добавеното време Атанас Кабов подпечата успеха.

В 77-та минута попадението на Симеон Александров пък бе отменено поради засада. Така футболистите на Септември София ще подходят към предстоящата среща от мястото, което води към бараж за оставане в efbet Лига.

Програма:

Четвъртък

11-о - 16-о място

Берое - Спартак Варна 1:1

Петък

18:00 ч, Хебър - Септември София

1-о - 6-о място:

20:30 ч, Левски - Черно море

Събота

11-о - 16-о място

18:45 ч, Пирин Благоевград - Ботев Враца

1-о - 6-о място:

21:00 ч, ЦСКА - Локомотив Пловдив

Неделя

1-о - 6-о място:

21:00 ч, ФК ЦСКА 1948 - Лудогорец. /БГНЕС

Категории: