Ли Цян е новият премиер на Китай

Ли Цян, номиниран за следващ премиер на Китай от президента Си Дзинпин, беше официално избран от парламента.

Ли Цян е бивш лидер на комунистическата партия в най-големия китайски град Шанхай. 63-годишният мъж получи почти всички гласове от над 2900 делегати на Националното събрание на народните представители.

Близък съюзник на президента Си, той е смятан за прагматик и ще бъде натоварен със задачата да съживи изпитващата затруднения икономика на страната.

Не бяха допуснати репортери в залата, докато се гласуваше по време на заседанието на китайския парламент. Си Дзинпин гласува, докато депутатите го аплодираха. Ли получи общо 2 936 гласа, като само трима делегати гласуваха против назначаването му, а осем се въздържаха.

След това той положи клетва, в която се закле да бъде верен на китайската конституция и да "работи усилено за изграждането на просперираща, силна, демократична, цивилизована, хармонична и велика съвременна социалистическа страна".

Ли е бил началник на кабинета на президента Си в началото на 2000 г., когато той е бил партиен ръководител на провинция Джъдзян. През 2017 г. Ли стана партиен секретар на Шанхай.

По време на пандемията той контролираше строгото блокиране на Шанхай, което доведе до това, че някои жители имаха затруднен достъп до храна и медицински грижи.

Назначението му идва, след като в петък Си Дзинпин си осигури исторически трети мандат като президент./БГНЕС