Либия обяви извънредно положение в районите на сблъсъците в Триполи

Правителството на националното единство (ПНЕ) на Либия въведе извънредно положение в районите на столицата, в които има въоръжени сблъсъци. Заявление по този въпрос направи вицепремиерът Рамадан Ахмед Бужина.


„Обявяваме извънредно положение в районите на сблъсъците и призоваваме към примирие за осигуряване на достъп на медицински персонал“, цитира изявлението му телевизия Ал Джазира.

Либийското министерство на здравеопазването, от своя страна, призова страните в конфликта „да предоставят хуманитарен коридор за евакуационни, спасителни и медицински екипи за оказване на помощ на цивилното население, останало в районите на сблъсъците“. Уточнява се, че заместник-министърът на здравеопазването Рамадан Абу Дженах е поискал въоръжените групировки да обявят примирие, за да се даде възможност за евакуирането на цивилните лица, загиналите и ранените. По информация на телевизия Либия Ал Араб, от зоната на конфликта в южните покрайнини на Триполи вече са били евакуирани 100 семейства.

Въоръжените сблъсъци започнаха в районите Айн-Зара и Салах-ад-Дин вечерта на 14 август между бойци от 444-та бригада и т.нар. Сили на национално възпиране. По информация от местни източници, ескалацията в Триполи е свързана със задържането на международното летище на един от командирите на 444-та бригада, която влиза в състава на войските на столичния военен окръг и е свързана с президентския съвет на Либия. По последни данни, в резултат на сблъсъците са загинали девет души, а около 30 са били ранени. Ад Арабия предаде, че Силите за специално възпиране са загубили четирима от своите бойци. /БГНЕС