Личните лекари се разбраха с Ананиев за имунизациите

Проблемът с личните лекари, които протестираха за това, че имат два дни в седмицата да извършват имунизации и реимунизации, е решен. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинга на Оперативния щаб тази сутрин, предаде репортер на БГНЕС.

„Вчера цял ден говорихме с тях, и в късните часове постигнахме съгласие по отношение на различните виждания. Подписал съм изменение на заповедта ми, в която има консенсус. Фиксирахме, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст, както и за възможността освен вторник и четвъртък, да може и в друг ден да се извършват тези имунизации и реимунизации. Има джипита, в които децата са по-голямата част от пациентите, затова в рамките на два дни няма да могат да се справят с обема работа, затова даваме възможност и в друг ден да се извършват имунизации, като не се смесват потоците на здрави деца и болни възрастни“, обясни Ананиев.

В заповедта е разписан редът, по който да се провеждат задължителните планови имунизации и реимунизации, препоръчителните имунизации по национални програми, както и профилактичните прегледи при лица до 18-годишна възраст при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

Със заповедта също така се определят редът и мерките, при които да се осъществява приемът и провеждането на планова лечебна и оперативна дейност.

Напрежение между щаба и правителството няма, категоричен беше здравният министър.

Със заповедта за реда за провеждане на задължителните имунизации и реимунизации, профилактичните прегледи при лица до 18 г. и плановия прием в лечебни заведения, може да се запознаете ТУК. /БГНЕС