Личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

Общопрактикуващите лекари ще могат да изписват безплатни рецепти за COVID-19. Това обяви, заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, предаде репортер на БГНЕС.

Решението влиза в сила от днешна дата. Рецептите ще са електронни, само за здравноосигурени пациенти.

След днешното заседания на надзорния съвет на НЗОК е взето също така решение за преразпределение на средствата за лечебни заведения с над 10% легла за COVID.

Д-р Златанов подчерта, че по време на пандемията болниците са направили много извънредни разходи.

„Искаме да са финансово осигурени и да не изпитват затруднения. Решението ни е навременно и ще им даде възможност да работят спокойно“, обясни той.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обясни, че 688 млн. лв. са разпределени като стойност на лечебните заведения. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 година. Вчера той е подписал плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв.

„Месечната стойност, която те трябва да получат е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е да имат не по-малко от 10% от заетите легла за COVID“, уточни още управителят на Здравната ни каса.

Болниците, които лекуват коронавируса, в момента са 207. Лекарите на първа линия ще получават повече пари - по 1200 лева вместо по 1000.

Проф. Салчев заяви, че за доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС. /БГНЕС