Личните лекари ще получат ваксини „Пфайзер”

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" пристигнаха днес в България. Това е първата доставка от общо 2,7 милиона дози от РНК ваксината, които страната ни трябва да получи до края на месец юни. Очакваме допълнително и 500 хиляди дози от препарата на „Модерна”. Очакваме и векторни ваксини – над 1 милион от Оксфордската и 550 хиляди дози от тази на „Джонсън и Джонсън”.

Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов инспектират днес поредната пратка ваксини, които пристигат у нас. За това разбираме от видео, излъчвано във Фейсбук профила на Борисов, който е в склада на летището, където пристигат доставките.

Ваксинираните до момента граждани са 503 хиляди. Днес очакваме да имаме над 10 хиляди ваксинирани също. Нямаме притеснение за темпа на ваксинацията, увери здравният министър.

Той съобщи, че личните лекари и ваксинационните центрове ще получат от тази пратка на „Пфайзер”.

„Докато се състави другото правителство може всеки ден да си гледате ангажимента. Обещах на българите да имат най-добрите ваксини, безплатни и доброволни”, обърна се Борисов към Ангелов и Кирилов. Той им заръча да пускат „зелени коридори” и максимално ваксини към личните лекари.

Богдан Кирилов увери, че до края на деня ваксините на „Пфайзер” ще бъдат подадени към всичките 28 РЗИ в страната.

„Поел съм ангажимент, изпълнил съм го. Никой не може да каже вече, че няма ваксини”, заяви още Борисов. /БГНЕС

Тагове: