Лидерът на хунтата в Нигер предложи 3-годишен преход на властта

Лидерът на хунтата в Нигер заяви, че преходът на властта няма да продължи повече от три години, и предупреди, че всяко нападение срещу страната няма да бъде лесно за участниците в него, предаде АФП.

"Нашата амбиция не е да конфискуваме властта", заяви генерал Абдурахаман Чиани в телевизионно обръщение и добави, че нападение срещу Нигер няма да бъде "разходка в парка".

Изявлението му дойде в момент, след като делегация на западноафриканския блок ECOWAS пристигна в страната за последен дипломатически натиск, преди да се реши дали да се предприемат военни действия.

Предвождани от бившия нигерийски лидер Абдулсалами Абубакар, представителите на ECOWAS се срещнаха с президента Мохамед Базум и с някои от висшите офицери, завзели властта, но не е ясно дали сред тях е бил ръководителят на преврата генерал Чиани.

Източник на АФП заяви, че Базум е бил в "добро настроение", въпреки че електричеството му все още е прекъснато.

Журналист на нигерската информационна агенция в президентския дворец потвърди, че срещата се е състояла.

Новият посланик на САЩ

В същото време новият посланик на САЩ пристигна в страната.

Катлийн ФицГибън няма да представи официално акредитивните си писма на военното правителство, което Съединените щати не признават, се казва в изявление на Държавния департамент.

"Нейното пристигане не представлява никаква промяна в нашата политическа позиция", се добавя в него, "а отговаря на необходимостта от висше ръководство на нашата мисия в един труден момент".

Според съобщението "нейният дипломатически фокус ще бъде да се застъпва за мирно решение, което да запази конституционния ред в Нигер, и за незабавното освобождаване на президента, неговото семейство и всички незаконно задържани лица."

Пристигането на ФицГибън, опитен африканец, който преди това е бил номер две в посолството на САЩ в Нигерия, идва само няколко седмици след като САЩ наредиха на персонала на посолството да напусне страната в условията на кризата.

В изявлението на Държавния департамент се подчертава, че САЩ остават "ангажирани да работят с африканските партньори", включително с ECOWAS, "за да насърчават сигурността, стабилността, демократичното управление и върховенството на закона в Сахел".

Пропусната възможност

Според източници, цитирани от френския вестник "Le Monde", Париж е могъл бързо да сложи край на преврата в зародиш. Лице, близко до президента Базум, е заявило, че Хасуми Масауду, който пое функциите на действащ държавен глава на мястото на затворения Базум, е поискал френска помощ за потушаване на военния пуч.

Френски войници са се появили в щаба на Националната гвардия на Нигер рано сутринта на 27 юли, ден след преврата, и са заявили, че разполагат с бойни машини и хеликоптери, готови за действие.

Военната намеса обаче е била блокирана от самия президент Базум, който според съобщенията се е обърнал към командването на френските сили в Нигер. Според "Le Monde" държавният глава се е надявал, че може да бъде постигнато мирно решение.

От момента на отправяне на искането до момента, в който французите са могли да се намесят, някои хора, които преди това са били лоялни на Базум, са застанали на страната на хунтата.

Към момента мирното решение остава предпочитан вариант за блока, а военните действия ще бъдат крайна мярка.

Президентът Мохамед Базум, съюзник на Запада и ключова фигура в борбата с джихадистките сили в региона на Сахел в Африка, е държан в плен от хунтата от 26 юли, когато генерал Чиани се провъзгласи за нов лидер на страната. /БГНЕС