Лидерът на македонската "Левица": Има алтернативи на ЕС, една от които е "сръбският пример"

Северна Македония се нуждае от преосмисляне на външната си политика, в която Европейският съюз вече да не е единствена алтернатива. Има много други възможни варианти за развитие, един от които е "сръбският пример". Има много инициативи, само затвореното съзнание не ги вижда. Един разум, който е европейско фундаменталистки и платен от Сорос, не може да види това.

Това каза лидерът на македонската парламентарна партия "Левица" Димитър Апасиев пред "Гласът на Америка".

Апасиев коментира и как парламентът ще обсъди и реши френското предложение, заради което дни наред в страната се провеждат протести, които достигат до сблъсъци между полиция и протестиращи.

„Смятаме, че преговорите с ЕС не трябва да се прекъсват, а че трябва да влезем в ЕС като македонци“, добавя Апасиев, който е един от организаторите на протеста срещу френското предложение за премахване на българското вето. "В бъдеще, в следващите десетилетия, ЕС вече няма да бъде толкова изкусителен, колкото е сега, защото все пак трябва да дадем всичко, а те нямат нищо".

На въпрос какви са алтернативите, Апасиев посочи, че има много и посочи "сръбския пример". „Има много алтернативи. Вижте сръбския пример. Имате Движението на необвързаните (Движението на необвързаните страни (ДНЕС) е международна организация от група държави, която не желае да бъде официално присъединена към или против някой от големите блокове, бел. ред.), където Вучич играе. Имате БРИКС, имате инициативата „Един пояс, един път“ (глобална стратегия за развитие, приета от правителството на Китай през 2013 г. и включваща инфраструктурно развитие и инвестиции в около 70 страни и международни организации. Тя се счита за опорна точка във външната политика на китайския президент Си Дзинпин - бел.ред.), сближаване с други големи световни сили. Има много алтернативи. Има много инициативи, само затворен ум не ги вижда. Фундаменталисткият европейски ум, платен от Сорос, не може да види това“, каза лидерът на левицата.

Правителството на Северна Македония е препратило до парламента френското предложение за вдигане на българското вето и започване на преговори с ЕС, което предизвика силна съпротива от македонската опозиция и сред гражданите./БГНЕС

Категории: