Лидерът на опозицията в Унгария: Ще екстрадирам Груевски

Лидерът на унгарския опозиционен съюз Петер Марки-Зай има намерение да екстрадира в РС Македония бившият премиер Никола Груевски, ако спечели предстоящите парламентарни избори в страната.

По време на предизборна среща Марки-Зай обеща да върне обратно и йорданския бизнесмен Заиф Нафа. Според него става въпрос за престъпници, които са намерели убежище и закрила от режима на Виктор Орбан.

БГНЕС припомня, че Груевски избяга от Скопие часове преди да бъде задържан за излежаването на ефективната присъда, която получи преди три години.

На парламентарния вот, който се очаква да се проведе през април следващата година, 58-годишният Орбан ще се изправи срещу 49-годишния консервативен провинциален кмет Марки-Зай, който спечели първичните избори на опозицията миналата неделя. Първичните избори, които са първите в Унгария, бяха организирани от опозиционен алианс от шест партии, сформиран миналата година в опит да се пребори с предимно мажоритарната избирателна система, която облагодетелства Орбан и неговата управляваща дясна партия "Фидес".

След три категорични победи от 2010 г. насам социологическите проучвания прогнозират, че Орбан ще се изправи пред най-опасно близката конкуренция, откакто за последен път загуби парламентарни избори през 2006 г. Проучванията на общественото мнение поставят опозиционния алианс, воден от Марки-Зай, наравно с Фидес. /БГНЕС