Лидерът на германските социалдемократи подаде оставка

Лидерът на германските социалдемократи Андреа Налес подаде оставка, съобщи вестник „Билд“. Тя се оттегля и от поста председател на парламентарната група на ГСДП в Бундестага.

Налес смята, че с това ще допринесе за по-бързото намиране на решение на въпроса за нейния приемник на двата поста.

Оставката й идва точно седмица след провала на Германската социалдемократическа партия на изборите за Европейски парламент. Нейната партия остана трета след традиционния съперник ХДС/ХСС, но беше изпреварена за пръв път от „Зелените“. За ГСДП гласуваха около 15,5% от избирателите.

През последните години ГСДП се намира в остра криза. Причините за нея са както трите коалиционни управления с консерваторите от ХДС на канцлера Ангела Меркел /2005-2009 и от 2013 до днес/, така и размиването на социалната база на партията. Промените в обществото доведоха до изчезването на работническата класа в нейния класически вид, а именно тя беше опората и електората на ГСДП.

За последен път германските социалдемократи бяха водещи в управлението по време на канцлера Герхард Шрьодер, който управлява заедно със „Зелените“ на Йошка Фишер в периода 1998-2005 г. /БГНЕС и РИА „Новости“