Лидерите гласуваха: За сигурност, стабилност, смело управление, работещи институции

Сигурност, стабилност, смело управление, работещи институции: за това гласуваха държавните ръководители и лидерите на партии.

БГНЕС обобщава изказванията на държавния глава, вицепрезидента и служебния премиер; както и думите на лидерите на политическите партии по реда на тяхното гласуване днес.

Румен Радев: Гласувах за ефективни институции

Гласувах за ефективни институции, които да овладеят кризата, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт. А това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре. Това каза президентът Румен Радев, който гласува в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” - район „Слатина”.

Призовавам всички български граждани да излязат и гласуват; да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас, и да не оставят никой друг да решава вместо тях. Защото изборите са право, но са и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България. Отговорност към себе си, към своите близки, и към бъдещето на България.

Аз се надявам наистина българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват, каза още президентът.

Знаем, че няма да бъде лесно - все по-трудно се съставят правителства. И тук сблъсъкът е между две тези: правителство на всяка цена, което ще е неустойчиво в средносрочен план, и отстояване на принципите на начертаните червените линии на самите партии, което пък води до размиване на тяхната политическа физиономия. Така че се надявам да се намери разумният баланс, допълни Радев.

Илияна Йотова: Гласувах за държавници, които знаят и могат

Важното условие днес е много български граждани да излязат и да гласуват, нека не оправдаем мрачните прогнози за ниска избирателна активност. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас в Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”.

Йотова определи днешния вот като много важен, за да има България стабилен парламент и стабилни мнозинства, които да излъчат и стабилно правителство.

Според вицепрезидента пред страната ни има много предизвикателства и подчерта приемането на бюджет за догодина.

Трябва да се преведат гражданите пред тежката социалноикономическа криза, трябва да има категорична позиция по отношение на външнополитическите предизвикателства, заяви вицепрезидентът.

Днес гласувах за държавници, гласувах за хора, които знаят стойността на България и на международната сцена, които знаят и могат да направят така, че нито един българин да не остане на улицата тази зима. Да има достатъчно грижи и гаранции от страна на държавата за нейните граждани, допълни Йотова.

Гълъб Донев: Гласувах за народни представители, които ще защитават интересите на хората

Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората, гласувах за депутати, които ще защитават интересите на хората, гласувах за политически представители на народа, които да дават пример за възпитание, толерантност, диалогичност и търпимост. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

Дано партиите са успели с посланията си да привлекат повече български гласоподаватели, така че да имаме легитимно НС, което да изразява волята на българските граждани. Убеден съм, че изборите, които се провеждат у нас от години наред, са честни, но те не трябва да бъдат чести, заяви Донев.

Влизането в спирала от избори не е от полза за нито един български гражданин, трябва стабилно мнозинство в НС, което да излъчи редовно правителство, добави Донев.

България виждате, че прави решителни стъпки да диверсифицира на 100% всички пътища за доставки за цяла Югоизточна Европа, коментира още Донев.

Христо Иванов: Гласувах за смело управление на България

На страната й трябва управление. Не каквото и да е, а истинско, смело, реформаторско управление, което може да се справи с предизвикателствата, пред които сме изправени, и да направи скок в развитието на страната. Това е възможно, колкото и да изглежда невъзможно положението. Тзи сложност може да бъде мотивация България да направи скок в развитието си, и след година-две България да бъде на много по-различно място.

Просто не трябва да изпускаме фокуса от наистина важните приоритети. Трябва отговорност, последователност. Това каза пред журналисти съпредседателят на коалиция "Демократична България" Христо Иванов, след като упражни правото си на вот в 93-о СУ "Александър Теодоров-Балан".

Без ДБ такова управление не би било реално, няма как неговата същност да е реформаторска. Ние сме поставили приоритетите си и политиките си срещу Путин и агресията му, разумна фискална политика и съдебна реформа, допълни Иванов.

"Трябва отговорност, трябва последователност, за това гласувах", обясни Иванов, и призова хората да гласуват, за да не бъдем изправени пред нови избори.

Румен Христов: България има нужда от правителство

Гласувах за едно стабилно управление, което да осигури топла и спокойна зима, да овладее цените и да гарантира доходите на българските граждани.

Това каза председателят на СДС Румен Христов, след като упражни правото си на глас във 2 СУ “Акад. Емилиян Станев”.

България има нужда от реформи, каза още Христов. Той бе категоричен, че ориентацията на страната е проевропейска и бъдещото управление трябва да я поддържа.

Няма да е лесно съставянето на правителство след изборите. Има нужда от компромиси. Въпросът е дали проевропейските, евроатлантически сили ще намерят възможност да седнат на една маса. Надявам се да има правителство, от това има нужда България днес, подчерта коалиционният партньор на ГЕРБ.

Румен Христов изрази надежда избирателната активност да бъде по-висока от тази на последните избори.

Мустафа Карадайъ: България има нужда от сигурност и стабилност

В България трябва да възстановим диалога, които липсва, трябва да върнем нормалността. Това заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Лидерът на ДПС подчерта, че в България има нужда да възстановим демокрацията, нормалността и да осмислим понятието диалог, защото има множество кризи.

Карадайъ посочи, че в XXI век, през 2022г. не може да третираме българските граждани като престъпници, докато презумпцията за невинност действа. „Не може една част, една група от българските граждани по аксиома да ги третираме едва ли не за престъпници", категоричен е той.

Костадин Костадинов: България има два пътя пред себе си, гласувах за промяна

Резултатите ще са доста по-различни от тези, които ни обясняваха преди един месец. Те винаги са били поне два пъти по-големи или по-малки от социолозите. Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов след като гласува.

Два са пътищата на България: или ще промени кардинално пътя си и ще има шанс за оцеляване, или ще продължим както досега. България трябва да поставя интересите на гражданите над всичко, и да не участваме в чужди военни конфликти, допълни Костадинов.

Корнелия Нинова: Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом. За стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-.икономически щит пред кризата. За повишаване на доходите, за развитие на икономиката, което да гарантира просперитет на България.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която гласува в столичното 25 ОУ "Петър Берон" в кв. Лагера.

Нека хората да знаят, че в тези трудни кризи няма да бъдат изоставени, че държавата ще бъде до тях, ще е техен партньор. И гласувах за ред правила: законът да е еднакъв за всички, да няма богопомазани, да се прилага еднакво за всички и да има справедливост.

Очаквам БСП да е в следващото управление - без силна социална партия няма да е лесно в тези трудни моменти. Ние го доказахме с предишното управление със социалната програма, която реализирахме.

Когато си в опозиция, можеш само да обещаваш, допълни Нинова.

Деница Сачева: Не може да има напредък за България без гласовете на хората

„Напредъкът на България зависи от гласовете на хората. Страната има нужда от стабилно правителство с ясни политически приоритети и цели“. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Добрич Деница Сачева, след като пусна гласа си в СУ „П.Р.Славейков“ в града.

Тя посочи, че е гласувала за хората, които доказано знаят и могат да решават проблеми, както и за силно представителство на област Добрич в следващия парламент, с което да се отстояват интересите на добруджанци да живеят по-добре. „Зимата ще бъде трудна и семействата и бизнесът имат нужда от сигурност и предвидимост. За преодоляването на кризите ще са необходими спешни мерки, сред които овладяване на инфлацията и цените на енергоносителите и бързото стартиране на европейските програми и проекти, подчерта Сачева и допълни, че ГЕРБ ще положи усилия да бъде съставено правителство.

Тя призова гражданите да бъдат активни, за да не влиза страната отново в спирала от избори, апатия и недоверие. „Хората се умориха, но без тяхното участие няма как да тръгнем напред. Повече се съжалява за това, което не си направил, отколкото за това, което си направил. Затова не само, че е добре повече хора да гласуват, но и да убеждават други да го правят“, заяви още Сачева.

Стефан Янев: Гласувам за бъдещето на България

“Гласувам за бъдещето на България”. Това заяви лидерът на “Български възход” Стефан Янев.

Той посочи като “червени линии” българските национални интереси. “Те могат да бъдат дефинирани в 3 основни стълба - сигурност, справедливост, благоденствие. Това са основни структурни неща, които регламентират фундамента на обществото”, поясни Янев, цитиран от Нова тв.

Той бе категоричен, че ще води преговори с всички партии и изрази надежда за “максимален резултат” на вота. “Всеки, който ни подкрепи е добре дошъл”, каза още Янев и отправи призив към гражданите да гласуват за своето бъдеще.

Бойко Борисов: Рекетът трябва да спре, най-важно е влизането в еврозоната

Този хаос, този рекет върху българите трябва да престане. Вчера и онзи ден започнаха да излизат далаверите на управляващите. Когато всичко стане ясно какво се прави и малкото останали да гласуват за тях ще се отвратят. Това е в сферата на политиката по време на избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който упражни правото си на глас..

В света е война, ясно позициониране. Разбирам от колегите политици, които бягат и се крият, избягват темата, но следващите месеци това ще е основна тема. Ясно сме заявили, че при тази агресия и война с ясен агресор Путин, не руският народ, при този фарс на референдумите, България трябва да е ясна, категорична и точна за мястото си, където се намира – в ЕС и НАТО. Влизането в еврозоната трябва да е първа и най-важна задача, каза Борисов. Иначе сме основен производител на ток и храни, можем да храним Балканите, да изнасяме енергия, дава се огромна възможност за водни централи за каскади и какво ли не. Парите по ПВУ трябва да се насочат по правилните места, именно в енергията, където в следващите години ще е най-важно, каза Борисов.

Енергетика, еврозона, съдебна реформа, изброи Борисов като основни теми, диверсификация от Газпром.

Вчера видяха всички, казаха благодаря на Борисов, че започна интерконектора, вчера го пуснаха. Ние имаме редкия шанс да сме най-диверсифицираната държава на Балканите, с най-мощната компресора система, добави Борисов. Надявам се Радев да е взел мерки за това да има честни избори, дано е взел мерки.

Ако политиците продължават да се правят, да се водят от егото си и да не се съобразяват с хората, които са гласували, накрая няма никой да отиде да гласува. Реваншизъм мога да им обещая, че няма да има.

Държавата трябва да остане на евроатлантическия курс, подчерта още Борисов. И въоръжение, и всички военни проекти, руснаците обичат силните, и отговорът не, е не. Важното е разумът да надделее, светът е война, каза още Борисов.

Петков: Ще направим коалиция с българския народ

Днес изборът е между връщаме обратно годините на прехода и скъсвайки с този преход, отивайки към нова променена и можеща България. Вярвам, че всички българи ще направят избора България да продължи напред. Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков.

Бих се радвал, да продължим - увеличихме доходите на пенсионерите искаме да увеличим и средната работна заплата. Надявам се всеки млад българин да избере България, много българи да се върнат от чужбина, добави Петков. Днес коалицията, която ще направим, е коалицията с българския народ, посочи още Петков. /БГНЕС