Лидерите на държавите от ЕС ще проведат неформална среща на върха на 6 октомври

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изпрати покани до лидерите на страните-членки на ЕС за участие в неформалната среща на върха на Съюза, която ще се проведе в петък, 6 октомври, в испанския град Гранада, организирана от министър-председателя на Испания, Педро Санчес, предаде репортер на БГНЕС.

"Това събиране има специално значение: не само ще водим конструктивен диалог по най-важните въпроси, пред които е изправен нашия Съюз в момента, като миграцията, но тази среща бележи началото на важен процес на мислене относно бъдещите приоритети на нашия Съюз. Започвайки в Гранада, нашите дискусии ще ни позволят колективно да начертаем курса на Съюза, определяйки неговата посока и цели за следващите години. Резултатът от нашия мисловен процес през следващите няколко месеца ще оформи стратегическия дневен ред 2024-2029 г.", посочва Мишел в поканата за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Мишел каза още, че "след началото на руската агресия срещу Украйна преди повече от 18 месеца, лидерите на ЕС на среща във Версай се споразумяха да предоставят "непоколебима подкрепа" на Киев и да определят нов стратегически курс за укрепване на суверенитета на ЕС, като се ангажират съвместно да укрепват отбранителните способности, да намалят енергийната зависимост от Русия и да изградят по-силна икономическа база за Съюза."

"В Гранада е време да погледнем назад и да оценим критично напредъка в укрепването на нашия европейски суверенитет, идентифицирайки нашите постижения, както и областите, които все още изискват нашите политически действия. Време е също така да погледнем в бъдещето, да идентифицираме бъдещите предизвикателства, пред които ще трябва да се изправим, и да определим нашата стратегия, за да се възползваме от всички възможности, които предстоят, и да гарантираме устойчивостта и конкурентоспособността на ЕС в тази променяща се геополитическа среда", добави Мишел.

Той уточни, че в допълнение към този "стратегически дневен ред", неразделна част от дискусията ще бъде бъдещето на разширения Европейски съюз и "последиците, които това разширяване може да доведе" за самия ЕС и за страните-кандидатки.

"От жизненоважно значение е да вземем предвид бъдещата динамика на нашия Съюз, нашите политики и вземане на решения, наред с други неща, за да гарантираме продължаващия успех на ЕС. По-специално, ще разгледаме критични въпроси като: Какво правим заедно? Как да решим? Как да съобразим нашите средства с нашите амбиции?", подчерта Мишел.

Неформалната среща на върха на ЕС ще започне със среща на лидерите с председателя на Европейския парламент Роберта Мелоца, след което ще продължи с дискусии по предложения дневен ред.

Срещата на върха на ЕС ще се проведе ден след срещата на Европейската политическа общност, насрочена в Гранада. /БГНЕС