Лидерите на ЕС: Банковият сектор в еврозоната е стабилен

Лидерите на ЕС и ръководителят на Европейската централна банка се опитаха днес да уверят пазарите, че банковият сектор в еврозоната е стабилен и може да устои на сътресения, след като акциите на европейските банки се сринаха.

Акциите на германската „Дойче банк” поевтиняха с повече от 13%, тъй като кредиторът се сблъска с нарастващи разходи за покриване на кредитни застраховки, а аналогичната Комерцбанк се срина с 10% в следобедната търговия.

Цените на акциите на няколко френски и британски банки също се понижиха.

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви пред лидерите на ЕС, че банковият сектор в зоната на единната валута е "силен", съобщи официален представител на ЕС по време на срещата на върха на лидерите от еврозоната в Брюксел.

"Банковият сектор на еврозоната е устойчив, защото има силни капиталови и ликвидни позиции", цитира официалният представител думите на Лагард.

"Банковият сектор в еврозоната е силен, защото приложихме регулаторните реформи, договорени на международно равнище след световната финансова криза (2008 г.)", каза още тя пред лидерите на 27-членния блок.

Лидерите на най-големите икономики в ЕС също потвърдиха доброто състояние на банковата система.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че европейската банкова система е "стабилна", а френският президент Еманюел Макрон каза, че банките на блока са "най-солидните".

"Това, че имахме строги правила и регулации през последните години, се отплати: банковата система в Европа е стабилна", заяви Шолц след срещата на върха.

Шолц добави, че няма причина да се притеснява за „Дойче банк”.

"Дойче банк” модернизира и организира начина си на работа. Тя е много печеливша банка. Няма причина за безпокойство", заяви Шолц пред репортери след срещата на върха.

Макрон повтори тези уверения: "Основите на европейските банки са стабилни. Еврозоната е зоната, в която банките са най-силни".

Планът за завършване на дълго отлагания банков съюз на ЕС придоби по-голяма актуалност на фона на неотдавнашните сътресения на пазарите.

"Неотдавнашните събития ни напомнят колко важно е било непрекъснато да подобряваме тези регулаторни стандарти", каза ръководителят на ЕЦБ.

Лагард заяви, че блокът трябва да постигне напредък в завършването на банковия съюз, и добави, че е необходима допълнителна работа и за създаването на истински европейски капиталови пазари.

"Няма компромис между ценовата и финансовата стабилност. Нашият инструментариум ни позволява да се справим с рисковете и при двете", каза тя по време на срещата.

"Инструментариумът на ЕЦБ е напълно подготвен за осигуряване на ликвидност на финансовата система на еврозоната, ако е необходимо", добави Лагард. /БГНЕС

Брюксел / Белгия