Лидерите на ЕС не се споразумяха за наследника на Юнкер в Брюксел

Срещата на върха на 28-те лидери на Европейския съюз приключи без споразумение за това кой трябва да поеме най-важните длъжности в блока.

Разговорите, проведени в Брюксел, продължиха до ранните часове в петък сутринта, без да бъдат избрани кандидатите.

Наред с опитите за намиране на подкрепа за кандидатите за ключовите постове в съюза, лидерите решаваха кои въпроси ще са приоритетни през следващите пет години за ЕС.

На 30 юни ще се проведе нова среща на върха - само два дни преди ключовото заседание на Европейския парламент.

Тази година водещите работни места в блока трябва да бъдат заети от нови лица, след проведените през май общоевропейски избори.

След края на срещата в четвъртък президентът на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че е необходима нова среща на върха и тя ще се състои на 30 юни.

Най-сериозният пост, за който трябва да се постигне консенсус, е този на председателя на Европейската комисия - позиция, която бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер заема от 2014 г. насам.

Европейската комисия изготвя законите на ЕС, наблюдава националните бюджети, прилага европейските договори и договаря международни търговски сделки.

"Отбелязвам с известно забавление, че не е лесно да ме заместят", каза Юнкер пред журналисти на пресконференция рано в петък, цитиран от Би Би Си..

Освен негов заместник, както и такъв на Доналд Туск, лидерите трябва да вземат решение и за това кой ще е новият председател на Европейската централна банка и кой ще бъде висш представител за външната политика.

Номинираните изискват подкрепата на най-малко 21 от 28-те лидери на ЕС и мнозинство в Европейския парламент, което ще се състои на 2 юли.

При избора за топ позициите в ЕС трябва да се вземат предвид резултатите от европейските избори миналия месец и да бъде постигнат приемлив баланс по отношение на големите и малките държави, пола и географията.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта важността на намирането на "съвместно решение" на срещата на върха на Съвета.

Напускайки срещата в петък френският президент Макрон каза, че не е постигнат консенсус по отношение на нито един от водещите кандидати. /БГНЕС