Лидерите на ЕС ще решават за членството на Скопие и Тирана

Лидерите на страните-членки на ЕС ще решават европейското бъдеще на Македония и Албания.

Страните-членки на Европейския съюз не успяха да се договорят за започването на преговори на Македония и Албания за членство. Това заяви финландската външна министърка Тити Тупурайнен. "Въпросът за започването на преговори ще бъде дискутиран от лидерите на ЕС по време на срещата на върха в края на тази седмица", каза тя.

„Надявам се лидерите да поправят тази грешка. Не искам да спекулирам. Много е важно да разберем колко болезнени реформи бяха извършени от тези страни, както и политическия авторитет на тези, които ги извършиха. Ако има отрицателно решение, не мога да изключа вътрешни сътресения. Единственото нещо, което мога да направя е да призова за тяхното фокусирани и да не се отказват“, заяви след срещата еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Той подчерта, че Франция е тази, която е против разширяването.

Йоханес Хан заяви, че не може да гарантира, че в четвъртък френският президент Еманюел Макрон ще даде зелена светлина.

„Необходимо е да дадем политически сигнал, да дадем зелена светлина за започването на предприсъединителни преговори. Ако постигнем договор, трябва да започнем процедура за отварянето на първите глави. Това са 23 и 24, които се отнасят до правосъдието“, каза той. /БГНЕС