Лидерите на Финландия подкрепиха незабавното присъединяване на страната към НАТО

Президентът и министър-председателят на Финландия заявиха днес, че са за присъединяване към НАТО и че официалното решение ще бъде взето този уикенд, след като войната на Русия в Украйна предизвика бърз обрат в мнението.

"Финландия трябва незабавно да подаде молба за членство в НАТО", заявиха президентът Саули Нийнистьо и премиерът Сана Марин в съвместно изявление.

Нийнистьо често е служил като посредник между Русия и Запада.

"Членството в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще укрепи целия отбранителен съюз", се казва в изявлението.

Специална комисия ще обяви в неделя официалното решение на Финландия относно кандидатурата за членство, се казва още в него.

Широко разпространено бе очакването, че двамата лидери ще се изкажат в подкрепа на присъединяването към западния военен съюз, съобщи АФП.

"Присъединяването към НАТО няма да е насочено срещу никого", заяви Нийнистьо пред репортери в сряда, на фона на руските предупреждения за последици, ако Хелзинки поиска членство в алианса.

Неговият отговор към Русия би бил: "Вие предизвикахте това. Погледнете се в огледалото", каза той.

Още през януари, на фона на напрежението между Запада и Русия, Марин заяви, че кандидатстване би било "много малко вероятно" по време на настоящия ѝ мандат, който приключва през април 2023 г.

Но след като мощният източен съсед нахлу в Украйна на 24 февруари, политическото и общественото мнение във Финландия рязко се промени в полза на членството като възпиращ фактор срещу руската агресия.

Проучване, публикувано в понеделник от обществената телевизия Yle, показа, че рекордните 76% от финландците сега подкрепят присъединяването към алианса, в сравнение с устойчивите 20-30% през последните години.

Финландия има 1300-кимолетрова обща граница с Русия и от десетилетия е военно необвързана.

През 1939 г. тя е нападната от Съветския съюз.

По време на Зимната война финландците водят ожесточена борба, но в крайна сметка в мирния договор с Москва са принудени да отстъпят огромна част от източната си провинция Карелия.

Следващи стъпки

В сряда комисията по отбрана на финландския парламент също стигна до заключението, че членството в НАТО би било "най-добрият вариант" за сигурността на Финландия, тъй като руската инвазия е подкопала ситуацията със сигурността в Европа.

Голямо мнозинство в парламента на Финландия подкрепя членството.

"100% е сигурно, че Финландия ще кандидатства и е доста вероятно да стане член до края на годината", заяви пред АФП преди обявяването на решението в четвъртък изследователят Шарли Салониус-Пастернак от Финландския институт по международни отношения.

Съседна Швеция също обмисля да се присъедини към военния съюз и се очаква двете страни да представят обща кандидатура.

Следващата стъпка за Финландия е срещата в неделя на президентския и министерския комитет по външна политика и политика на сигурност - орган, съставен от президента, министър-председателя и до шестима други министри от кабинета.

Комитетът ще вземе официалното решение Финландия да кандидатства за членство, след което предложението ще бъде представено на парламента.

След като официалната кандидатура бъде представена на алианса, законодателите във всички 30 държави от НАТО ще трябва да я ратифицират - процес, който може да отнеме месеци.

Министърът на външните работи Пекка Хаависто заяви във вторник, че според него Финландия може да стане пълноправен член на НАТО "най-рано" на 1 октомври.

"Генералният секретар на НАТО заяви, че този процес ще отнеме между 4 и 12 месеца. Моето собствено впечатление е, че това може да е по-близо до четири месеца, отколкото до 12 ", каза Хаависто.

Руската информационна агенция ТАСС цитира днес думите на дипломатически източник от Брюксел, според когото Финландия и Швеция може да бъдат приети в НАТО по ускорена процедура като бъде пропусната предварителната фаза на получаване и изпълнение на Плана за действие за членство.

„Финландия, както и Швеция, ще могат да влязат в НАТО по ускорена процедура, пропускайки изцяло получаването и изпълнението на Плана за действие за членство, което отнема години. Самият процес на преговори за приемане ще бъде максимално ускорен, предвид голямата заинтересованост на алианса да приеме тези държави-партньори и високата степен на готовност на техните армии за интегриране във военните структури на НАТО”. /БГНЕС

Тагове: