Лидерите на Г-7 бяха посрещнати от 4 000 еко протестиращи в Мюнхен

Лидерите на Г-7 бяха посрещнати от 4 000 еко протестиращи, когато кацнаха в Мюнхен в навечерието на ключова среща на върха за справяне с Русия и кризата с цената на живота, пише "Дейли мейл".

Световните лидери ще започнат преговори днес в баварските планини, където ще се постараят да увеличат натиска върху Русия, чиито действия в Украйна доведоха до недостиг на храна и енергия по целия свят.

Лидерите на Съединените щати, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония ще прекарат следващите три дни в алпийския замък Елмау, като германски служител каза, че вече са били проведени „много конструктивни“ дискусии относно възможно ограничаване на вноса на руски петрол.

Това се случва на фона на масовите протести в Мюнхен. Около 4 000 души протестираха в града в събота, призовавайки тези лидери да предприемат действия за борба с бедността, изменението на климата и глада в света и да сложат край на зависимостта от руските изкопаеми горива.

Протестиращите носеха плакати с надписи „Спрете войната, Русия и САЩ/НАТО - долу ръцете от Украйна“ и „Империализмът започва тук“ и настояваха Г-7 да отдели повече средства за предотвратяване на кризи, управление на граждански конфликти и икономическо развитие.

Основният фокус на участниците обаче ще бъде върху това как да се справят с Русия и продължаващата ѝ инвазия в Украйна, без да влоши инфлацията, която в някои страни е достигнала най-високото ниво от 40 години насам.

Съединените щати, Канада и Великобритания вече забраниха вноса на руски петрол, докато лидерите на Европейския съюз се договориха за ембарго, което ще влезе в пълна сила до края на 2022 г. като част от санкциите срещу Кремъл заради нахлуването в Украйна.

Въпреки това, тъй като цените на енергията се покачват, Западът се опасява, че подобно ембарго, всъщност, няма да окаже сериозно влияние на военния бюджет на Русия, тъй като страната печели повече от износ, дори когато обемите намаляват.

Ограничаването на цените би могло да реши тази дилема, като същевременно избягва допълнително ограничаване на доставките на петрол и подхранване на инфлацията, твърдят служители, но за да проработи, изисква поддръжка от страна на крупни вносители като Индия и Китай.

„Ние сме на правилния път да постигнем споразумение“, каза служител на германското правителство пред Ройтерс.

Чиновникът каза, че Г-7 обсъжда също необходимостта от комбиниране на амбициозни цели в областта на климата с необходимостта някои страни да проучват нови газови находища, тъй като Европа бърза да се откаже от вноса на руски газ.

Лидерите на Г-7 са готови да обсъдят създаването на климатичен клуб за по-добро координиране на ценообразуването на въглеродните емисии и други схеми за намаляване на емисиите. Близо 20 000 полицаи са мобилизирани, за да гарантират сигурността на срещата на върха.

За много от 4 000-те протестиращи обаче са необходими допълнителни действия за справяне с изменението на климата и неравенството.

След годишната среща на върха на Г-7 някои лидери ще отпътуват за Мадрид в Испания, където ще има среща на върха на НАТО, която вероятно също ще постави Русия във фокуса на разговорите.

Докато инвазията на Русия в Украйна ще оглави списъка с проблемите, лидерите ще обсъдят и други неотложни въпроси като продоволствената несигурност, икономическата инфлация и загрижеността за нарастващото влияние на Китай.

Според доклада, лидерите на Г-7 възнамеряват да обявят забрана за внос на злато от Русия. Златото е вторият по големина износ на Москва след енергията.

„Голямото внимание на Г-7 и лидерите ще бъде съсредоточено, както знаете, не само върху това как да се справят с предизвикателствата в глобалната икономика в резултат на войната на Путин, но и как да продължат да държат Путин отговорен и да се уверят, че той търпи разходи и последствия за това, което прави“, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби по време на брифинг с репортери на Air Force One на път за Германия. / БГНЕС

Мюнхен / Германия