Лидерите на Г-7 ще дарят 1 милиард ваксини срещу COVID-19

Лидерите на страните от Г7) възнамеряват да обявят на срещата си, започваща днес в Корнуол, че ще предоставят на света поне 1 милиард дози ваксини срещу коронавирус. Информацията беше разпространена от офиса на британския премиер Борис Джонсън.

"На срещата на върха [на Г7] се очаква световните лидери да обявят, че ще предоставят на света най-малко 1 милиард дози коронавирусни ваксини чрез споделяне и финансиране и ще разработят план за увеличаване на производството на ваксини, за да постигнат тази цел", се казва в изявлението на „Даунинг Стрийт” 10.

Обединеното кралство ще дари поне 100 милиона дози ваксини през следващата година, от които пет милиона ще бъдат изпратени до най-бедните страни до края на септември. 80% от планираната сума ще бъдат разпределени от Обединеното кралство чрез международната инициатива COVAX.

"В резултат на успешната програма за ваксинация в Обединеното кралство вече можем да споделяме излишните дози ваксини с тези, които се нуждаят от тях. Правейки това, ще извършим огромна стъпка към прекратяване на тази пандемия завинаги", заяви Борис Джонсън.

Ръководителят на британското правителство също изрази надежда, че колегите му от Г7 "ще поемат същия ангажимент да ваксинират съвместно света до края на следващата година и ефективно да се възстановят от пандемията".

Досега 81 милиона дози ваксини са доставени в страните в нужда чрез програмата COVAX. В съобщението на „Даунинг Стрийт” 10 се отбелязва значителния финансов принос на Обединеното кралство към механизма COVAX и се твърди, че 96% от доставените дози са от ваксината AstraZeneca, произведена от компании в Обединеното кралство и Швеция.

САЩ ще купят 500 милиона дози от коронавирусната ваксина от Pfizer, за да я разпространят в близо 90 страни с ниски доходи, заяви американският президент Джо Байдън след срещата си с Джонсън вчера./БГНЕС, ТАСС