Лидерите на ПГ: За диалог и решаване на проблемите

Лидерите на парламентарните групи отбелязаха основните си приоритети и заявки за решаване на проблемите и кризите в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Атанасова: Политическата криза не може да бъде решена само от една формация

Резултатите от изборите за 49-то Народно събрание задават редица възможности както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. С вота си българските граждани показаха еднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Общото в тези резултати, които очертават ясно разделителни линии в българското общество, е че показват единствения изход от настоящата ситуация. Той е възможен само ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог. Всеки, който не се съобрази с тези резултати и констатации, ще загуби не само избиратели, но и перспектива за дългосрочно позитивно участие в политическия и обществен живот в страната, добави Атанасова.

Тя посочи, че най-голямата им победа за последните две години е, че не са позволили да се превърнат нито в жертва, нито в палач. "През цялото време от тази опасност ни спасяваше постоянното самонапомняне, че най-непосредствената ни задача като политическа формация е да даваме решения на реалните проблеми на обществото, да се стремим да съхраняваме неговата цялост и да следваме дневния ред на мнозинството български граждани", категорична е Атанасова.

Петков: Крайно време е парламентът да заработи и да решаваме проблемите на хората

От името на ПП-ДБ искам отговорно да заявя от трибуната на НС, че е крайно време най-сетне българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората с реална законодателна програма, която да отразява истински важните приоритети на България. Това заяви Кирил Петков от коалиция ПП-ДБ.

Като първи приоритет Петков обяви българското земеделие. „Време е България да влезе в Шенген. Мисля, че всички осъзнаваме колко пагубно би било България да бъде отделена от Румъния, заслужаваме да се присъединим към Шенгенското пространство заедно с нея“, категоричен е той и добави, че трябва да бъде приет механизмът за разследване на главния прокурор.

„Цялото българско общество желае да скъса с корупцията. Време е да стане ясно, че всички сме равни пред закона“, подчерта Петков.

Той допълни, че трябва да бъде приет бюджет с 3% дефицит, както и социална програма. „Продължаваме политиката за по-високи заплати на учителите“, каза още съпредседателят на ПП и посочи, че друг приоритет на обединението е осигуряването на достойни заплати за лекарите и медицинските сестри.

„Покачването на цените в Хърватия беше с по-малко от 1%“, каза Петков по отношение на еврозоната.

„Сигурно много българи помнят ужаса, когато не знаеха дали ще могат да изтеглят парите си от КТБ“, заяви той и посочи, че „еврото е българска валута“.

„От ПП-ДБ стоим твърдо зад обещанията, които сме дали на нашите избиратели. Ние вярваме, че е дошло времето каквото се говори преди изборите да изпълняваме след тях“, категоричен е Петков и съобщи, че още в първите дни на този парламент ще бъдат внесени всички тези законопроекти.

„Ако правителството не се формира с първия мандат, то ние ще предложим правителство с втория мандат с тези приоритети“, обяви Петков.

Костадинов: Възраждане е заплаха за националните предатели, чуждите агенти

Изминаха десет дни откакто изборите приключиха, време предостатъчно за оценка на това, което се случи и за създаване на планове за това, което предстои. Време, което се оказа крайно недостатъчно за медийната вакханалия разгоряла се след 2 април, знайни и незнайни анализатори, политолози, политици и други редови доносници на американското посолство се отдадоха на разюздена и невъздържана кампания срещу 358 000 българи. Тези българи бяха наречени неграмотници, прости хора, некадърници и др., а тези българи, сред които съм и аз искат и искаме само едно - да живеем достойно в свободна и независима държава. Това заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

Костадинов каза, че това е било определено заплаха. "Да, "Възраждане" е заплаха за националните предатели, чуждите агенти и за виновниците за системно извършването в продължение на десетилетие заличаване и деградиране на българската държава в аморфна маса без национално самосъзнание годен само да бъде донор на своите господари извън страната", добави той.

"Пратиха ни да запазим българската финансова независимост, за да не допуснем вкарване на страната във войната в Украйна, да предоговорим отношенията си с ЕС, да не допуснем фалит на държавата и да защитаваме навсякъде българския национален интерес", подчерта Костадинов и уточни, че за тези приоритети ще разговарят с всички политически партии.

Той посочи, че искат българските граждани да бъдат попитани дали искат да влезем в Еврозоната, но и освен това всички партии да кажат на техните избиратели дали искат или не искат страната ни да вкарва български войски във войната в Украйна. Костадинов подчерта, че България трябва да се превърне във фактор в Европа и по думите му това ще стане, но само с отстояване на българския национален интерес.

Карадайъ: Посланието на народа е политиците да седнат на масата на преговорите

Днес отново сме поставени пред изпитание – избиратели и цялото ни общество, политици и всички институции. Изборният резултат възпроизведе сходна на структурата като предходните 4 парламента и обществото е със същото недоверие към всички органи и институции. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно, посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят“, заяви Карадайъ и посочи, че ДПС подчини цялата кампания на мотото за отговорност и диалог.

„Много политически субекти се занимават повече със своите проблеми, а не с проблемите на хората“, отбеляза той.

Карадайъ подчерта: „Може ли да се направи така, че с това НС да се постигне стабилност в управлението и да се заложи на европейското развитие на страната – категорично да.“

„Ние от ДПС винаги сме били честни пред себе си, пред избирателите си и пред цялото общество. Готови сме на диалог в името на гражданите. Пред собствените си партийни интереси винаги поставяме интересите на гражданите“, подчерта Карадайъ и посочи, че са готови за отговорност и за необходимите компромиси.

Според него ясно може да се открои мнозинство, което иска да сме част от ЕС и НАТО, иска живот по европейски стандарти и т.н. „Мнозинството от българските избиратели не иска нови предсрочни избори, защото няма да решат проблемите, а ще задълбочат още повече политическата криза“, уточни той.

Карадайъ допълни, че трябва да се приеме бюджетът, както и да се гарантират мирът и сигурността на българските граждани.

Той посочи, че на финала на предизборната кампания, в диалог с избирателите, от ДПС са очертали основните проблеми на хората – високата инфлация, несигурни работни места и др. Основни приоритети на ДПС, съобщи Карадайъ, са спиране на прогресивното обедняване, ефективно използване на целия ресурс от ЕС за България, предвидима среда за развитие на бизнеса, съдебна реформа, която да гарантира независимостта и ефективността на съдебната система, развитие на регионите с приоритет на малките населени места, подкрепа за малкия и среден бизнес и т.н.

„От името на ПГ на ДПС призовавам всички национално отговорни партии за разум отговорност и диалог“, заключи Карадайъ.

Нинова: Нашата обща задача - стабилност, сигурност, по-добър живот

“Всеки един от нас в кампанията се е срещнал и говорил с различни хора с различни очаквания, но всички с обединени искания- стабилност, сигурност и по-добър живот. Това е нашата обща задача”. Това заяви Корнелия Нинова, лидер на БСП.

“Ние се намираме в тежка институционална криза, икономическа, инфлация, бедност, социална с напрежение и риск за парламентарната демокрация- решението е тук- ние трябва да решим проблемите, а не да сме част от него. Ние ще положим усилията да работим за това”, каза още Нинова.

Нинова уточни, че първа важна стъпка е приемането на бюджет, но БСП няма да приеме несоциален бюджет. “Служебният кабинет не внесе бюджет и сега трябва да поправи тази грешка. Минималната заплата трябва да е 50% от средната от 1 юли тази година, а не от 2023г, да се преизчислят пенсиите, подкрепа за малкия и средния бизнес, както и семействата. Втората стъпка е мерките за ПВУ- ние закъсняваме. В миналия парламент се предлагаха лобистки решения. Ние ще следим стриктно да се приемат само такива, които не защитават частни интереси. Трето- съдебна реформа. Преборването на корупцията дава развитие за всяка една политика. Паралелната държава обаче съществува, при това правителство се краде безогледно”, подчерта Нинова. “Един от проблемите на служебния кабинет е, че е безконтролен. Има прокуратура, но на книга- ние сме за реформа и контрол върху главния прокурор”, каза лидерът на БСП. “3 600 пияни и дрогирани за 3 месеца по пътищата шофьори, стотици мигранти “шетат” из цялата страна, децата се тровят с райски газ. Ние ще внесем същите закони - увеличение на наказанията без право на условна присъда - всички промени в Наказателния кодекс, каза Нинова.

По въпроса с Шенген ние приемаме като унизително отношението към нас, ние имаме право да сме там. Надявам се, да обединим усилията си за влизането там”. Пети въпрос, един от най-важните, е въпросът за войната и мира. Ние сме за неутралитет на България относно войната в Украйна- недаване на оръжия. Подкрепяме всички протести в ЕС за искане на дипломатично решение на конфликта- имаше такива протести в Чехия, Германия, Унгария, Италия”, поясни лидерът на БСП. “Трябва работещо правителство, решението е тук- отговорността е на ГЕРБ- пръв, но не достатъчен. През 2 години минахме през всякакви типове кабинети, дано сега да сме се поучили. Ние не нарушихме принципите си, запазихме идеологичния си опит. Диалогичността и грижата за хората са изпитани и доказани- разум, диалогичност и грижа за хората, може да разчитате и на това и сега”, каза още Корнелия Нинова.

Ивайло Вълчев: Ние от ИТН сме тук, защото можем да носим отговорност

Моментът формално е тържествен, но нашият жизнен и професионален опит ни подсказва и кара да знаем, че всички показни думи са напълно излишни. Ние от ИТН сме в политиката и в този парламент, защото можем да носим отговорност и точно заради тази отговорност ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно този парламент да работи, да направим всичко възможно и всичко, което зависи от нас за разрешаването на кризите, които стоят пред всички български граждани. Това заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

"За ИТН е важно максимално бързото ни приемане в Шенген, завършването на подготовката за влизане на България в Еврозоната и максимално бързото приемане на законите свързани с ПВУ. Това сега е най-важното, а не обидата, фантазиите и неизпълнените желания. Затова от ИТН ще взимаме практични решения, подкрепяйки всяко действие, което е от полза на българските граждани, защото проблемите на страната не са партийни, а национални", каза още Вълчев. /БГНЕС