Лидерите от Западните Балкани ще се срещнат на 8 май в Сараево

Лидерите на страните от Западните Балкани ще се съберат на 8 май в Сараево на среща на високо равнище, която ще се проведе в рамките на годишната среща на Управителния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), откъдето ще изпратят ясно послание, че регионът е безопасен за инвестиции.

Президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти и на премиера на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, ще открият срещата на високо равнище в присъствието на президентите на Черна гора, Косово и Сърбия - Мило Джуканович, Хашим Тачи, Александър Вучич, както и премиерите на Северна Македония и Албания - Зоран Заев и Еди Рама.

Форумът е неразделна част от политиката на разширяване на ЕС, а сегашното ниво на сътрудничество е едно от най-доброто постигано на Западните Балкани. Въпреки това, все още предстои да бъдат решени много предизвикателства, за да се освободи пълният потенциал за растеж и да се повиши привлекателността на региона за чуждестранните инвеститори.

Лидерите на шестте страни ще имат възможност да обсъдят различни теми, като начини за преодоляване на пропастта между съществуващото ниво на политическа подкрепа за регионална интеграция и как тя се превръща в конкретни регионални проекти на място.

През 2014 г. президентът на ЕБВР председателстваше регионалната среща на върха на премиерите от шест страни от Западните Балкани в централата на банката. На тази среща за първи път премиерите на шестте страни се бяха събрали на едно място.

„Този среща на ЕБВР организира нова, различна форма на регионално сътрудничество, продължение на регионална интеграция водена от ЕС, необходима за икономическото развитие на региона и неговата стабилност”, казват от ЕБВР. /БГНЕС и МИА