Лидерската среща без резултат: Отиваме на пети избори

Четирите точки, по които да разговаряме ги има във всички програми, убеден съм, че отиваме за пети път на избори, след това пак същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговори как да се формира структуриращо правителство.

Днес ги няма вашите коалиционни партньори от преди месец – ПП и ДБ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

За нашето правителство с Габровски, което предложи не му достигнаха 5 депутати, защото този разговор не беше проведен преди. Тогава нямаше да има значение чии е мандатът – първи, втори, трети. Ако имахме подобно решение къде може да се направи правителство и Радев щеше да се съобрази с това. На нас не ни стигна мъдрост, нито сила, нито воля. Как са го подкарали с добре работещ парламент, но не могат да излъчат правителство. Дори за отказа да разговарят с вас, дори вие нямате разделителни линии или червени линии които да притесняват, заяви Борисов.

Най-лесно е хайде още кампания, приказки, никой не желае сериозно да погледне към управлението, защото е тежко, заяви още Борисов.

Отговорът „не“ е „не“, този разговор има смисъл за следващите избори, ако се беше провел преди да се раздадат мандатите и всички партии, и се беше намерило решение.

Ще пратя през Изпълнителната комисия всички звена в страната да се произнесат. Хората, които стоят зад всяка партия ние сме последните, които бихме направили правителство с БСП. Уважаваме тяхната покана, повтори Борисов.

Да върнем парламентарната република, разговорите за управление са в парламента, а не по кабинетите, каза Борисов.

Въоръжението за Украйна мина с мнозинството на ГЕРБ, БВ, ДПС, това, което БСП е сложила като червени линии, Ф-16 мина, въоръжението и всичко останало това са закони, приети от НС вече, какъв е проблемът. Надали следващо правителство ще даде оръжие за Украйна.

Ще направим всичко възможно за процеса за правосъдната реформа. Конгресът на ГЕРБ ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но ще разговарям с колегите за подобна забрана, защото БСП много се промени не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим, но изразяваме уважение към вашите избиратели, вашата ПГ, добави Борисов.

Президентът връчи третия мандат на БСП, ние сме проявявали отговорност в такива моменти. Наясно сме всички, че България е в политическа криза. Нашето желание е да говори как преодолявайки политическата криза, можем да преодолеем другите кризи. Ние сме различни и политически и идеологически, но пред нас стоят по-важни въпроси за България в момента, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изненадани сме, че ги няма председателите на ПП и ДБ. Готвейки се за тази среща направихме сериозен анализ на програмите на партиите и извеждаме напред 4 въпроса, съществуващи във всички програми на всички партии, търсили сме това, което може да ни обедини - законите по ПВУ, приемане на бюджет за 2023, Шенген ни съдебна реформа, добави Нинова. Ако има желание ще се намери начин, ако няма желание, ще се намери причина. Предлагаме да търсим начин, каза Нинова. Тя каза, че оценява високо присъствието на лидерите на другите партии на срещата.

“Търсихме диалог във всеки един аспект. Ние призоваваме за диалог, но насреща виждаме ултиматуми, червени линии, противопоставяне. Днешната среща е много важна и необходима в тази налична криза“, това заяви лидерът на ДПС, Мустафа Карадайъ.

„При нови избори най-вероятно отново две партии няма да са достатъчни за кабинет, така че отново трябва да има диалог, с такива червени линии и противопоставяне няма как той да бъде осъществен“. От тази гледна точка тази среща и тези заявки, които слушам от сега, са добри предпоставки, но трябва да има консенсус за правителство, не само за политики. За бюджета за 2023г. ние вече казахме, че сме готови да работим, но предсрочният популизъм поставя под риск понякога финансовата стабилност в държавата и е по-добре да се съобразим с това, което произвеждаме, защото 15 млрд. дълг на година е сериозна цифра, след което възниква въпроса кой ще го връща. За Шенген нашата позиция е ясна, а за правосъдната реформа – от няколко години отговорността е на ДПС, много хора говорят за такава реформа, но не правят никакви действия“, коментира още Карадайъ.

Малко закъснял, но този диалог е необходим. Диалог и взаимодействие е смисълът на нашето присъствие в парламента, смисълът на политическото взаимодействие, което може и е призовано да решава проблемите. Това заяви лидерът на Български възход Стефан Янев.

Лидерите са тези, които водят и намират решения в трудни ситуации, поздравявам всички присъстващи лидери, затова, че са демонстрирали как могат да преглъщат партийното его в интерес на България на всички български граждани, това е правилното, защото без взаимодействие и диалог, не сме в състояние да предложим решения, които са необходими. Едно от тях е съставянето на правителство, каза Янев.

Извинявайки се как не можем да намерим решение, заставайки пред избирателя на едни избори, ние нямаме аргументи за пред хората, за това моя призив е да намерим нужните аргументи тук, да говорим и за приоритети и за политика и за начини на търсене на решение, като очевидно нашите нюанси за тези приоритети, които изброихте и ние приемаме, нашите нюанси може да се обсъдят и да се търси пресечна точка. От тази гледна точка от името на БВ поздравявам всички присъстващи, да, декларирам, че това е правилният подход, и диалог, диалог и пак диалог, добави Янев.

Нинова уточни, че в момента се намираме в криза, посредством която се руши парламентарната република и моделът Радев се превръща в заплаха за парламентарната република. „Казвате, че имаме един работещ парламент, може би в количество приети закони- може би да, но работещ парламент с плаващи мнозинства, не е работещ ефективно. Това не гарантира устойчивост, предвидимост за икономика, за хора, за мерки в тяхна полза“, това заяви Нинова, обръщайки се към Борисов. „Днес отказът от участие на ДБ и ПП е видим за това да няма работещо мнозинство. Няма да променим позицията си по даване на оръжия за Украйна, а що се отнася до нашите конгреси и решенията там- това са вътрешни решения. Сега трябва да говорим за действия в интерес на държавата. Заговорихте за модела Радев- питате с какво той е по-добър. Моделът Радев е по-различен, защото с вас водихме битките тук в парламента като две парламентарни сили, а сега сме изправени пред друга криза, в която се руши парламентарната република чрез многото служебни кабинети“, подчерта още лидерът на БСП. „Ние направихме каквото можахме, за да подкрепим българските семейства, но нямаме ли бюджет за 2023г. то най-много ще пострадат те. Ако няма такова решение, ще оставим до лятото хората без доходи, това е ваше желание. Тепърва ще се решава дали ще има експертен кабинет, ще се коментира вътре в БСП“, обясни още Нинова. /БГНЕС