Лидерът на беларуската опозиция ще бъде изслушан в НС

Днес в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз на българския парламент ще бъде изслушан лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска.

Тя ще разкаже за съпротивата на беларуските демократични сили срещу войната в Украйна и режима в Беларус. Светлана Тихановска, която от 11 август 2020 г. живее извън Беларус,беше осъдена на 15 години затвор, след като на президентските избори през 2020 година се изправи срещу държавния глава Александър Лукашенко. След вота започнаха големи протести, като опозицията обвини президента, че е спечелил с измами.

БГНЕС припомня, че само преди десетина дни в затвор в Беларус почина известният опозиционен активист Игар Ледник. Той излежаваше присъда за "клевета" срещу президента Александър Лукашенко. Игар Ледник, който бе на 64 г., бе член на Беларуската социалдемократическа партия (Грамада), активист и журналист. Светлана Тихановска осъди "несправедливостта и невероятната трагедия". "Режимът убива беларуси в затвора, които искат да променят живота на страната си към по-добро", каза още Тихановска. /БГНЕС