Лидерът на Хамас на посещение в Иран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания е в Техеран за разговори с ирански официални лица, съобщават държавните медии, ден след като Съветът за сигурност на ООН призова за прекратяване на огъня във войната на групировката с Израел, предаде АФП.


"Ръководителят на бюрото на Хамас Исмаил Хания по време на пътуването си до Техеран на 26 март ще се срещне с иранския министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан", съобщи официалната иранска информационна агенция IRNA, като добави, че той ще се срещне и с други високопоставени служители.

Това е второто посещение на лидера на Хамас в Техеран, откакто на 7 октомври подкрепяната от Иран групировка предприе безпрецедентна атака срещу Израел, в резултат на която загинаха около 1160 души, предимно цивилни според израелски данни.

Последното посещение на Хания беше в началото на ноември, когато той се срещна с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, както и с други официални лица.

Иран приветства нападението на 7 октомври като "успех", но отрича да има пряко участие.

Оттогава подкрепяни от Иран групировки в Ирак, Ливан, Сирия и Йемен извършиха множество нападения срещу израелски и западни цели.

По данни на здравното министерство на управляваната от Хамас територия в Газа при ответната кампания на Израел срещу Хамас са загинали повече от 32 000 души, повечето от които жени и деца.

Посещението на Хания идва след приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, в която се призовава за "незабавно прекратяване на огъня" по време на продължаващия мюсюлмански свещен месец Рамазан, което да доведе до "трайно" примирие.

В нея също така се настоява Хамас и другите палестински войнствени групировки да освободят заложниците, които са взели по време на нападението на 7 октомври.

Бойците взеха около 250 заложници, от които Израел смята, че около 130 все още се държат в Газа, включително 33 предполагаемо мъртви.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани определи резолюцията от като "положителна, но недостатъчна стъпка". Той призова за "ефективни мерки за изпълнение на резолюцията и за пълно и окончателно прекратяване на атаките". /БГНЕС